Sattler: Usvajanje Revidirane državne strategije je važan iskorak

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler je danas u Sarajevu, upitan u vezi s usvajanjem Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, izjavio novinarima da njeno usvajanje predstavlja važan iskorak približavanja ove zemlje Evropskoj uniji.

  • Jutros smo imali jedan sastanak s predsjedavajućim Tegeltijom i drugim ministrima, na kojem su razmatrani neki finalni zahvati vezano za strategiju koji će, u konačnici osigurati i njeno usvajanje. Mogu potvrditi da sam lično u protekla tri mjeseca bio angažiran na osiguranju usvajanja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina iz razloga što Evropska unija, prije svega, izdvaja značajna sredstva za procesuiranje predmeta ratnih zločina, a ova strategija je također jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije – naveo je ambasador Sattler.

Dodao je kako misli da to, samo po sebi, pojašnjava njegov lični angažman.

Istaknuo je da njeno usvajanje predstavlja jedan važan iskorak približavanja ove zemlje Evropskoj uniji.

  • U tome smo uspjeli, uspjeli smo zajedničkim naporima. U cijelom tom procesu dokument strategije je čak bio i unaprijeđen zahvaljujući različitim prijedlozima koji su dolazili od ministara i drugih aktera – kazao je ambasador Sattler.

Napomenuo je da je krajnji cilj da se okončaju najsloženiji, najkompleksniji predmeti do 2023. godine, te je izrazio nadu da će to sada biti i moguće.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je, upitan da li je bilo pritisaka da se strategija usvoji, kazao da ako se pod pritiscima podrazumijevaju razgovori, „razgovora je bilo“.

  • Ovaj dokument je usvojen gotovo prije dvije godine od svih onih koji su radili na njegovoj izradi, a kao što se često u BiH desi, poslije toga dođu neki zhahtjevi za nekim promjenama. Usvojen je još jedan aneks uz samu strategiju, po meni nije ništa značajno i ništa nije promijenilo u suštini same strategije – naveo je Tegeltija.

Po njegovim riječima, strategija je jako važna za BiH da bi u procesu procesuiranja onih koji su počinili ratne zločine, bili sankcionisani, a da bi oni koji traže pravdu za sebe, dostigli tu pravdu.

Tegeltija je siguran da će ova strategija u tome pomoći.

  • Jutros je bio sastanak između ministara, mene, ambasadora Sattlera i tu je bila rasprava samo oko pola jedne rečenice, koju je predlagao jedan od ministara da se ugradi i koja nije ugrađena u taj aneks – naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH danas je na vanrednoj sjednici u Sarajevu usvojilo Revidiranu državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je nakon sjednice da je strategija dogovarana dvije godine i da će njome određeni predmeti ratnih zločina biti prebačeni na niže sudske instance.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*