Napad u Parizu teroristički, osumnjičeni nije bio na listi ekstremista

Francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma otvorilo je istragu o ranjavanju dvije osobe nožem u Parizu, ispred zgrade nekadašnje kancelarije satiričnog časopisa Charlie Hebdo.

U odvojenim akcijama policije uhapšene su dvije osumnjičene osobe, nedugo poslije napada u petak u kojem su dvije osobe ranjene nožem.

Glavni osumnjičeni za napad u petak, bio je hapšen prije mjesec dana zbog nošenja šrafcigera, ali nije bio na listi radikalnih islamista, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin.

Mladić koji je u Francusku došao prije tri godine kao maloljetnik bez pratnje, uhapšen je nedaleko od mjesta napada. Na tom mjestu su desetine ljudi ubijene 2015. godine, u napadu islamskih ekstremista na redakciju časopisa Charlie Hebdo.

Darmanin je kazao da je mladić očigledno došao iz Pakistana, ali da njegov identitet još nije potvrđen.

“Očigledno je u pitanju akt islamskog terorizma. Imamo malo sumnje u to. To je novi krvav napad protiv naše zemlje, protiv novinara, protiv ovog društva“, naveo je Darmanin.

Tužilac za borbu protiv terorizma Jean-François Ricard izjavio je prethodno da vlasti sumnjaju da je terorizam motiv napada zbog mjesta i vremena izvršenja, ispred nekadašnjeg sjedišta časopisa, u vrijeme kada se osumnjičenima za taj napad iz 2015. godine sudi širom Pariza.

Ricard je kazao da napadač nije poznavao dvije ranjene osobe, ženu i muškarca koji su bili na pauzi ispred firme za produkciju dokumentarnih filmova u kojoj rade.

Francuski premijer Jean Castex rekao je da životi ranjenih nisu bili ugroženi.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*