(VIDEO) Ratno stanje i opća mobilizacija u Armeniji

Armenske vlasti proglasile su u nedjelju ratno stanje i opću mobilizaciju nakon novih sukoba koji su izbili u Nagorno Karabahu između tamošnjih separatista koje podupire Erevan i snaga Azerbajdžana.

“U Armeniji su proglašeni ratno stanje i opća mobilizacija. Tražim od svih da se pojave u vojnim povjereništvima”, napisao je na Facebooku premijer Armenije Nikol Pachinian.

Pozvao je također stanovništvo da “bude spremno braniti svetu domovinu”.

“Snažno podržimo našu državu, našu vojsku .. i pobijedit ćemo. Neka dugo živi slavna armenska vojska”, napisao je.

Prije Armenije i Nagorno-Karabakh je proglasio ratno stanje i opću mobilizaciju svog muškog stanovništva, objavio je predsjednik te samoproglašene države Arayik Harutyunyan.

Uključile se Rusija i Turska

O sukobu su se danas oglasile Turska i Rusija.

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin na Twitteru je objavio kako Ankara osuđuje napad Armenije na Azerbajdžan. “Azerbajdžan ima potpunu podršku Turske u svom pravu na samoobranu”, napisao je.

S druge strane, Rusija pokušava smiriti situaciju. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je kako je Rusija spremna biti medijator u sukobu i pozvao je obje strane na prekid vatre.

Armenija i Azerbajdžan dugo su u sukobu zbog odcijepljene azerbajdžanske većinski armenske regije Nagorno-Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih mjeseci.

Armenija je rekla u nedjelju ujutro da je susjedni Azerbajdžan napao civilna naselja u području Nagorno-Karabaha te pozvala stanovnike u spornoj regiji da idu u skloništa.

I Azerbajdžan i armenski separatisti objavili su da je u sukobima bilo vojnih i civilnih žrtava.

Armensko ministarstvo obrane reklo je da su njihove snage srušile dva azerbajdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na napade za koje su rekli da su počeli u 4:10 po GMT-u.

Cilj napada bila su civilna naselja, uključujući regionalno središte Stepanakert.

“Naš će odgovor biti proporcionalan i vojno vodstvo Azerbajdžana snosi punu odgovornost za stanje”, navodi se u ranijoj izjavi armenskoga ministarstva obrane.

Ministarstvo Azerbejdžana objavilo da je počelo vojnu operaciju

Azerbajdžansko ministarstvo obrane reklo je da je počelo vojnu operaciju duž “linije dodira”, ničije zemlje koja razdvaja snage koje podupire Armenija od azerbajdžanskih snaga u regiji, objavile su ruske novinske agencije.

Ministarstvo je reklo da je azerbajdžanski helikopter srušen, no da je posada preživjela.

Etnički Armenci u Nagorno-Karabahu proglasili su neovisnost za vrijeme sukoba koji je izbio nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Premda su 1994. dogovorili prekid vatre, Azerbajdžan i Armenija međusobno se optužuju za napade oko Nagorno-Karabaha i duž državne granice između dviju zemalja.

(Vijesti.ba / Index.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*