Saradnja s Turskom od ogromnog značaja za BH proizvođače

U okviru “Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA) 2015” jučer je u Berlinu održan “Sedmi berlinski samit ministara poljoprivrede” kojem je uime Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, na poziv Saveznog ministarstva hrane i poljoprivrede Njemačke, prisutvovao Suad Čamdžić, savjetnik resornog ministra FBiH Jerke Ivankovića Lijanovića.

U saopćenju za javnost Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva navodi da su ministri i predstavnici resornih ministarstava na Samitu, u vidu komunikea, usvojili konkretne preporuke koje će dati značajan poticaj za pokretanje međunarodne agrarno-političke rasprave i pristupa agrarnoj politici, a temelji se na partnerstvu i suradnji.

– Ovo je velika prilika za poljoprivrednike iz svih zemalja svijeta. Zadatak istovremenog osiguranja hrane, energije i sirovina uspjet ćemo ispuniti samo ako zajedno riješimo problem klimatskih promjena, osiguranja vode ili energije, te očuvanja biološke raznolikosti. Ovo je naš najvažniji zadatak za budućnost. Sve to je važno i za dalji razvoj poljoprivrede BiH i dovođenja standarda EU u BiH koja kao prirodno bogata zemlja sa svojim vrijednim poljoprivrednicima, razvojnom strategijom i kvalitetnim programom može stvoriti uvjete i osigurati hranu kako za vlastite tako i za potrebe drugih zemalja Evrope i svijeta – poručio je iz Berlina Suad Čamdžić.

Nakon što je završen samit savjetnik Čamdžić održao je i trilateralni sastanak s resornim ministrima iz Hrvatske Tihomirom Jakovinom i Turske Mehdijem Ekerom.

– Osim tema o stanju trenutne poljoprivredne situacije u Hrvatskoj, Turskoj i BiH, te međusobnoj saradnji razgovarali smo o izvozu mesa u Tursku i mogućnosti prijevoza kroz zemlje Evropske unije, te proširenja kvota. Činjenica je da BiH raspolaže ogromnim resursima, ne samo za proizvodnju hrane dovoljnu za svoje stanovništvo, već i za izvoz u druge zemlje. Delegacije iz Turske u prethodnom period su bile u BiH i posjetile nekoliko proizvođača mesa, čijim su radom i kvalitetom bili jako zadovoljni. Izvoz mesa u Tursku za bh. proizvođače predstavlja ogroman poticaj i motiv da se i dalje bore i rade vrijedno kao i do sada. Sve je to dokaz da kvalitet i saradnja sa zemljama regiona i svijeta u segmentu jačanja poljoprivrede je neminovna. Također susjedna Hrvatska nam je prvi primjer i od velike pomoći da shvatimo značaj jačanja poljoprivrede i približavanja odnosno dovođenja EU standarda u BiH – izjavio je Suad Čamdžić.

Iz Ministarstva podsjećaju da je savjetnik Suad Čamdžić u Berlinu održao i bilateralni sastanak sa zamjenikom premijera i ministrom poljoprivrede R Slovenije Dejanom Židanom.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*