Objavljena publikacija “25 godina diplomatskih odnosa Kine i BiH”

U povodu četvrt stoljeća od uspostave diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine objavljena je publikacija “25 godina diplomatskih odnosa NR Kine i BiH. Pojas i put i saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope: BiH perspektiva”. Riječ je o pionirskom poduhvatu koji prvi put od uspostave diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine 3. aprila 1995. godine naučno istražuje odnose dvaju država na multidisciplinaran način, uz sugestije kako da se ta saradnja podigne na viši nivo, saopćeno je iz Centra za promociju i razvoj Inicijative “Pojas i put” iz Sarajeva.

Zbornik radova je osmišljen u komunikaciji između Ambasade NR Kine u Bosni i Hercegovini, Kineske akademije društvenih nauka (Chinese Academy for Social Sciences – CASS), odnosno njenog Instituta za Srednju i Istočnu Evropu (China CEE Institute) i Centra za promociju i razvoj Inicijative “Pojas i put” iz Sarajeva.

“Čelični princip političkih odnosa između NR Kine i Bosne i Hercegovine u navedenom periodu bio je i ostao – međusobno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u skladu sa međunarodnim pravom, Dejtonskim mirovnim sporazumom, integracijskim putem Bosne i Hercegovine, te u skladu sa pet principa miroljubive koegzistencije koji definiraju vanjsku politiku Narodne Republike Kine”, istakao je u uvodnoj riječi predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Autori tekstova u ovom zborniku su iskusni profesori sa bosanskohercegovačkih fakulteta, istraživači srednje generacije koji su više godina posvećeni izučavanju Kine i odnosa Bosne i Hercegovine sa Kinom, kao i oni mlađi koji čine prve značajne korake na akademskoj sceni. U ovom zborniku mogu se naći radovi Mladena Ivanića, Aleksandra Savovića, Miloša Šolaje, Anje Mudrenović, Vladimira Simovića, Faruka Borića, Ljiljane Stević, Igora Solde, Muamera Hirkića i Miroslava Živanovića. Urednik Zbornika je Faruk Borić. Partner projekta je Institut za Centralnu u Istočnu Evropu Kineske akademije društvenih nauka (CEEC-CASS). Projekat je podržala Ambasada NR Kine u Bosni i Hercegovini.

Zbornik se može naći na web stranici Centra.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*