Koliko je Bosanaca i Hercegovaca pogođeno rastom vrijednosti franka?

Naglim rastom vrijednosti švicarskog franka, stotine hiljada građana diljem evropskih zemalja preko noći se našlo u vrlo teškoj situaciji iz koje traže izlaz i tračak nade. Isto tako, skok kursa švicarskog franka izazavao je nevjerovatnu paniku među građanima u regiji koji imaju kredite u toj valuti. Prema podacima koje su prikupili novinari Anadolu Agency (AA), rastom švicarskog franka u zemljama Balkana pogođeno je skoro pola miliona građana.

Švicarska narodna banka (SNB) ukinula je prije nekoliko dana minimalni kurs švicarskog franka od 1.20 za euro. Ovakva odluka je izazvala pravi potres na valutnom tržištu, a rast kursa franka izazvao je pravi šok i kod osoba koje imaju kredit u ovoj valuti u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim fancima (UKK) “Švicarac” Kemal Duraković za Anadolu Agency je potvrdio da u Bosni i Hercegovini postoji 9.802 korisnika kredita u švicarskim francima, od toga je 6.100 u Federaciji, a 3.702 u Republici Srpskoj. Napomenuo je da je novonastalom situacijom pogođeno oko 50.000 stanovnika BiH.

Osim u BiH, rastom švicarskog franka u skoro bezizlaznu situciju je dovedeno na desetine hiljada porodica u Srbiji.

Naime, prema nezvaničnim podacima, oko 22.000 klijenata u Srbiji koji imaju kredite u švajcarskim francima, što je, kako se spominje u srbijanskoj javnosti, oko 100.000 građana koji su na neki način pogođeni ovom krizom. Uglavnom je riječ o stambenim kreditima koje su podizali građani Srbije.

Posljednji podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je svaki treći odobreni stambeni kredit u Srbiji indeksiran u švicarskim francima, a ukupan iznos dugovanja građana u ovoj valuti iznosi blizu milijardu “švicaraca”.

Snažan rast tečaja švicarskog franka prema euru izazvao je neviđenu paniku i u Hrvatskoj, jer su mnogim građanima koji imaju zaduženja u ‘švicarcima’ porasle kreditne rate, dok u drugim zemljama regije situacija nije tako ozbiljna.

Prema procjenama Udruge “Franak”, u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u ‘švicarcima’, što, kako navode iz ovog udruženja, znači da jačanje franka utječe na živote otprilike 200 do 300 hiljada građana ove balkanske zemlje. Više od 92 posto kredita vezanih uz švicarski franak odnosi se na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

Zbog vrlo teške situacija u kojoj su se iznenada našli građani zemalja regiona koji su podigli kredite vezane uz švicarski franak pokušat će prvo s nadležnim institucijama pronaći rješenje za novonastalu krizu, upozoravajući da su spremni čak i na proteste i štrajk glađu.

Udruženje korisnika kredita u švicarskim fancima (UKK) “Švicarac” u BiH će pokušati da u saradnji s institucijama riješi novonastali problem, dodajući ipak da postoji mogućnost poduzimanja i rigoroznih mjera uključujući izlaske na ulicu.

“Prvo ćemo se obratiti državnim institucijama i novoizabranim vlastima kako bi vidjeli šta oni mogu uraditi. Nakon toga, zauzet ćemo stav na vanrednoj Skupštini udruženja. Mi smo spremni, ako ne bude konkretnih rezultata, i na najrigoroznije mjere, na izlazak na ulice, na štrajk glađu, blokade”, poručili su iz ovog udruženja.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*