Vodostaji na svim rijekama u Federaciji BiH povišeni

Uslijed velikih količina padavina vodostaji na svim rijekama u Federaciji BiH su povišeni.

Na poplavljenom području rijeke TMT i rijeke Vrioštice u Ljubuškom, izvršene su redovne mjere odbrane od poplava.

Također, vodostaj rijeke Save u Posavskom kantonu je u porastu duž cijelog toka.

Vodostaj na brani HA Modrac u Tuzlanskom kantonu u 07.00 sati iznosio je 199,26 m.n.m., a tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 7 sati nivo je viši za 6 cm.

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je u porastu. Na mjernom mjestu u Zenici visina vodostaja rijeke Bosne u 08.00 sati iznosi 340 cm, s tendencijom porasta na granici izlijevanja. U 9.50 sati, visina vodostaja na mjernom mjestu u Zenici, iznosi 345 cm.

Trenutno prema telefonskim izvještajima nema ugrožavanja stanovništva, niti izlijevanja iz korita.

Podvožnjak u naselju Nemila je poplavljen i neprohodan je za autobuski saobraćaj. Regionalni put Nemila – Bistričak trenutno obustavljen zbog manjeg odrona, a mehanizacija na terenu vrši čišćenje.

U selu Plahovići nalaze se odroni i klizišta koja su zatvorila putnu komunikaciju. Također je registrovano klizište koje se nalazi na relaciji Zenica – Babino mjesto Kula, koja neugrožavan putnu komunikaciju. Putna komunikaciji Seoci – Živkovići trenutno je u prekidu zbog manjeg odrona koje će u toku dana biti otklonjen.

Vodostaji rijeka Bosna, Ribnica,Trstionica i Zgošća kod Kaknja su u porastu zbog padavina. Nivo rijeke Bosne se povećao za jedan metar i još je u stalnom porastu, a pritoke za sada ne stvaraju većih problema na području Općine.

Saobraćaj se na lokalnim putevima u naselju Olovo odvija otežano zbog poledice. Također je otežano odvijanje saobraćaja na regionalnom putu R-467 Olovo – Zavidovići zbog odrona u mjestu Čuništa.

Vodostaj rijeke Krivaje je u porastu za 150 cm. Kiša koja je padala tokom cijele noći za sada ne stvara probleme. Aktivirano je jedno klizišta na lokalnom putu Brezik-Memići.

U Mjesnoj zajednici Željezno polje, u mjestu Čole došlo je do pokretanja klizišta koje prijeti putnoj komunikaciji Donje Golubinje – Mjestova Ravan.

Rijeka Željeznica je u granicama normale. Ekipa civile zaštite trenutno su na terenu. Angažovana je mehanizacija na saniranju klizišta.

Obilaskom terena u naselju Doboj-jug ustanovljeno je da nije došlo do izlijevanje rijeka Usore i Bosne u najplićem dijelu korita rijeka, a vodostaj je metar ispod kritične tačke izlijevanja.

Stanje vodostaja rijeke Bosne kod naselja Visokog je visoka, a rijeka Fojnica je u porastu. Zabilježena su manja izlijevanja rijeke Bosne.

Ekipa Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, obilaskom terena ugroženih područja, stradalim u poplavama iz 2014. godine konstatovala je da su potoci i pritoke u granicama normalnog vodostaja za ovaj period, te da trenutno nema ugrožavanja stanovništva.

U Općini Sanski Most u 07.00 sati vodostaj rijeke Sane iznosio je 293 cm, a kritična tačka je 380 cm.

Vodostaj rijeke Drine i njenih pritoka u blagom su porastu, ali nema opasnosti od njihovog izlijevanja iz korita. U proteklih 72 sata, nije bilo opasnosti od prirodnih i drugih nesreća koje bi ugrožavale ljude i materijalna dobra.

Na području općine Pale u FBiH, uslijed naglog topljenja snijega i veće količine kišnih padavina, koje su padale u toku jučerašnjeg dana i tokom noći, došlo je do naglog porasta vodostaja rijeke Prače koja je dostigla kritičnu tačku i trenutno prijeti izlijevanju iz korita u MZ Hrenovica, u naselju Pijesci. Ekipa civilne zaštite je na terenu i prati trenutno stanje.

Vodostaj rijeke Drine i njenih pritoka na području općine Foča je u blagom porastu te nema opasnosti od njenih izlijevanja iz korita.

Služba za civilnu zaštitu Kiseljak ističe da na području općine Kiseljak dolazi do izlijevanja potoka, i pojave površinskih voda, te ugrožavanja kuća i pratećih objekata u naseljima Dugo polje, Rudnik i mjesnom području Lepenice. Prema trenutnim podacima voda još nije ušla u objekte.

Meteoalarm u Hercegovačko-neretvanskom kantonu za danas izdao je narančasto upozorenje. Očekivana količina padavina između 20 i 50 litara po metru kvadratnom. Nakon jučerašnjih padavina vodostaji rijeka su u značajnom porastu. Vodostaj rijeke Neretve u gornjem toku Glavatičeva trenutno iznosi 248 cm, a u Konjicu vodostaj iznosi 342 cm.

Zbog obilnih padavina u Kantonu Sarajevo toku jučerašnjeg dana došlo je do porasta vodostaja rijeka Bosne, Miljacke, Željeznice, Dobrinje, Zujevine i Tilave, te njihovih manjih pritoka, kao i pojava bujučnih, oborinskih i podzemnih voda uslijed čega je na području Kantona povećana opasnost od poplava, posebno u općinama Ilidža, Novi Grad, Vogošća i Ilijaš.

Kantonalna uprava civilne zaštite je odmah po pojavi tendencije rasta vodostaja preko Kantonalnog operativnog centra obavijestila sve općinske službe civilne zaštite da prate situaciju na teritoriji svoje općine i da stave u punu pripravnost sve organizovane snage civilne zaštite, kao i ostale subjekte od značaja za zaštitu i spašavanja, te da poduzmu adekvatne mjere, kao i da redovno dostavljaju sve informacije sa terena Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite.

U cilju preuzimanja neophodnih mjera zaštita i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od poplava na najugroženije područje općine Ilidže u večernjim satima je izašao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite i ekipe Općinske službe civilne zaštite Ilidža.

Tokom prvog dijela noći, najkritičnija situacija je bila na području Gladnog polja, na granici s Rakovicom, gdje je sinoć oko 21.00 sati, došlo do izlijevanja Rakovičkog potoka.

Poplavljeno je sedam do osam kuća i most preko potoka. Jadna starija žena je evakuirana iz Ilidže. Ostalo stanovništvo iz poplavljenih kuća je odbilo evakuaciju.

Također, u ulici Plantaže su poplavljene podrumske prostorije i niži dijelovi u oko 20 kuća, dok je u ulici Stara pruga poplavljeno 10 do 15 kuća.

U toku noći stanje s Rakovičkim potokom se stabilozovalo.

U drugom dijelu noći rijeka Bosna se izlila iz korita i poplavila veliki dio naselja Osjek u ulici Karamušići, Hendekuša, Bratunačka cesta i Osječki put, te dio naselja Doglodi.

Ugroženo je oko 100 kuća. U prekidu su putne komunikacije Pejton-Otes i put kasarna Butile-Bojnik

U protekla 24 sata, uslijed kišnih padavina, došlo je do porasta vodostaja potoka i rijeka, na području Kantona 10. Trenutno stambeni objekti nisu ugroženi, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*