Najava promocije knjige „Tuzlanski vitez Ostoja Paljić“ i izložbe slika autora Zdravka Novaka

U utorak, 20.10.2020.godine. u 18:00 sati, u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović (Klosterska 19), u okviru JU Centar za kulturu Tuzla bit će upriličena promocija knjige „Tuzlanski vitez Ostoja Paljić“, kao i izložba slika, autora i akademskog slikara Zdravka Novaka.

Zdravko Novak je rođen u Tuzli, 01.04.1934.godine. Nakon smrti oba roditelja, brigu oko njegovog odgoja preuzeli su djed Ostoja Paljić, o kome knjiga i govori, te baka Jovanka. Osnovnu i muzičku školu završio je u Tuzli. Gimnaziju upisuje također u Tuzli, a završava u Varaždinu 1956.godine. Tih godina bavio se tenisom i bio najbolji teniser u BiH od 1952. do 1956.godine. Teniski savez ga, 1957.godine,šalje u Zagreb gdje završava trenersku školu, i tako postaje jedan od prvih školovanih trenera u Bosni i Hercegovini. Od ranog djetinjstva Novak pokazuje interesovanje i talenat za slikanje. Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu završava 1964.godine. Po završetku akademije Zdravko Novak počinje raditi na umjetničkoj obradi metala, a taj umjetnički opus naziva Pavtama (kucane pločice). Tokom studija Zdravko se intenzivno bavi jazz muzikom, pa postaje član Radio-televizije Beograd. Po povratku u rodnu Tuzlu snimio je 4 CD-a jazz muzike. U Tuzli je ostao da živi i radi, u školama kao likovni pedagog, a zatim u kombinatu Sodaso kao dizajner. Osvojio je mnoge prestižne nagrade: Republička nagrada Collegium Artisticum 2001.godine, zatim plaketa SD „Sloboda“ Tuzla za zasluge u afirmaciji sporta, a 2003.godine dobiva plaketu Grada Tuzle. Izlagao je u zemlji i inostranstvu na 20 samostalnih i preko 120 kolektivnih izložbi.Nakon promocije knjige „Tuzlanski vitez Ostoja Paljić“ i otvaranja izložbe slika Zdravke Novaka, bit će upriličen i jazz koncert. Ulaz je slobodan.

Molimo sve posjetioce da se pridržavaju epidemioloških mjera Kriznog štaba tuzlanskog kantona radi sprečavanja širenja korona virusa, poručili su iz JU Centar za kulturu Tuzla.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*