WHO poručuje Evropi: Kontakti zaraženih moraju u izolaciju

U jeku drugog vala pandemije koronavirusa i naglog porasta broja zaraženih u Evropi i SAD-u, voditelj službe za hitne zdravstvene situacije u WHO-u Michael Ryan poručio je vlastima: stavljajte kontakte u izolaciju. “Kada bih imao pravo na jednu želju, u cilju poboljšanja samo jedne stvari koju možemo doista i popraviti i promijeniti stanje, to bi bilo da se osigura da svaki pojedinac koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem covida bude stavljen u karantenu tokom potrebnog razdoblja, kako bi se prekinuo lanac prijenosa”, rekao je Michael Ryan na konferenciji za novinare u Ženevi.

“Mislim da se to nije činilo niti da se ne čini na sustavni način” i to je “jedan od glavnim razloga zbog kojih vidimo tako visoke brojeve”, rekao je.

Traženje kontakata u mnogim je evropskim zemljama otežano, a broj novih slučajeva covida-19 je doslovno eksplodirao na Starom kontinentu posljednja dva tjedna.

“Oko polovine zemalja evropske regije WHO-a zabilježilo je prošle sedmice 50-postotno povećanje broja infekcija”, kazao je.

Njegova kolegica Maria Van Kerkhove začuđena je što koncept žarišta epidemije, koja se stvaraju okupljanjima na kojima se ne pazi na mjere, “ne ulazi u mozak”.

“Znam da je ljudima dosta ali taj je virus pokazao da se može ponovno pojaviti velikom brzinom i zaprijetiti bolnicama i zdravstvenom sustavu ako ne pazimo na mjere”, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U svijetu je broj zaraženih od koronavirusa prešao 40 miliona, a umrlih je 1,1 milion.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.