Poznate nove mjere Kriznog štaba koje se odnose na tržne centre i ugostiteljske objekte u Sarajevu

Krizni štab Kantona Sarajevo je danas donio nove mjere koje se odnose na škole, ugostiteljske objekte i tržne centre. Prije nekoliko dana na snagu je stupila odredba prema kojoj na otvorenom prostoru može biti maksimalno 60 osoba, a na zatvorenom 30 osoba.

“Navedena zabrana se odnosi i na dženaze, sahrane, sprovode i druge vjerske i političke skupove, vjenčanja, proslave, seminare, kongrese, komemoracije, obilježavanje godišnjica i slično. Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba, osim članova istog domaćinstva”, obrazložili su.

Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo su naložili da se nastavi odvijanje nastave uz primjenu kombinovanih modela nastave u osnovnim školama, dok se iz istog izuzimaju srednje škole koje će nastaviti održavati nastavu isključivo online modelom od 23. do 31. oktobra. Pohađanje predškolske nastave će ostati nepromijenjeno.

Ukazali su i na pravila rada ugostiteljskih objekata.

“Dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru isključivo na sjedećim mjestima, uz obavezno pridržavanje preporuka od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (higijensko-epidemioloških mjera) u skladu sa tačkom 1. ove naredbe, bez obzira na kvadraturu ugostiteljskog objekta, uz poštivanje svih mjera distance između stolova od dva metra i više, i uz najmanje jedan metar distance između osoba za istim stolom”, objasnili su.

Napomenuli su da u ugostiteljskom objektu u svakom trenutku ne smije biti više od 30 osoba u koje se ne ubrajaju uposlene osobe.

Naredbom je ograničen i broj klijenata koji borave istovremeno u trgovinama, objektima za uslužne djelatnosti, malim obrtima i tržnim centrima.

“Dozvoljava se jedna osoba na 10 metara kvadratnih prostora s tim da ni u jednom trenutku u objektu ne može biti više od 30 osoba, u koje se ne ubrajaju uposlene osobe. Privredni subjekti su dužni pratiti broj osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske. U hodnicima tržnih centara ukloniti sva mjesta za sjedenje i boravak koji omogućava zadržavanje osoba unutar objekata. Sve navedeno je obavezujuće i za hotele, motele i hostele”, ukazali su iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Potcrtali su da sve ustanove, preduzeća, institucije koje imaju organizovane restorane i menze unutar svojih objekata dužni su pridržavati se svih mjera koje važe i za ugostiteljske objekte iz tačke 4. ove Naredbe.

U plesnim školama se dozvoljava organizacija treninga samo za individualne treninge.

Naredbe stupaju na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od 22. do 31. oktobra ove godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*