(VIDEO) Na brojnim lokacijama u Tuzli izloženi plakati “Tolerancija”

Izložba plakata „Tolerancija“ autora projekta „THE TOLERANCE PROJECT“ i svjetski poznatog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića postavljena je u Tuzli, od 23.10 do 27.11.2020.godine.  Zbog sve složenije epidemiološke situacije vezane za korona virus i u svrhu sprečavanja daljeg širenja virusa, neće biti zvaničnog otvaranja izložbe. Plakati o temi tolerancije su postavljeni na više javnih objekata u gradu, na svim objektima JU Centar za kulturu Tuzla: Dom mladih, Međunarodna galerija portreta, Kuća i atelje Ismet Mujezinović, Dom književnosti, Spomen dom Husinska buna, Kuća solidarnosti Gornja Lipnica, Društveni dom Gornja Tuzla, te u centru grada, na ulicama i drugim lokacijama.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, na čiji poziv je izložba organizovana i u Tuzli, u svojoj izjavi je poručio: „Zahvaljujem Mirku Iliću na ovoj veličanstvenoj izložbi. Zahvaljujem Mirku Iliću, umjetniku i humanisti kojeg poštuje cijeli svijet, na pohvali koju je uputio građanima Tuzle. Građanke i građani Tuzle su to zaslužili. Oni su u svim vremenima i u svim krizama pokazali da znaju sačuvati toleranciju i ljudskost. Istorija je pokazala da su građanke i građani Tuzle stvorili tuzlansku metodu harmonizacije odnosa među razlikama i da osnovu te metode čine i tolerancija i ljubav.“

Autor izložbe „Tolerancija“, Mirko Ilić do sada je  prikupio oko 150 umjetničkih plakata koje su dizajnirali umjetnici iz čitavog svijeta, a izložba je u zadnje tri godine postavljena u 29 zemalja. Tokom ovog mjeseca, osim u Bosni i Hercegovini i to u Tuzli, izložba će biti postavljena u Kanadi, Indoneziji, Tajvanu, Hrvatskoj, Rumuniji, Sloveniji i Koreji. Razlog za to je 16.11. koji se obilježava kao Međunarodni dan tolerancije.

U video prilogu pogledajte plakate “Tolerancija” koji krase Tuzlu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*