Održan plivački miting (Re)start 2020, novi početak za bh. plivanje

Inkluzivni plivački miting ”(Re)start 2020” održan je danas na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu u organizaciji plivačkih klubova ”Spid” i ”Sport time”.

Simboličan naziv takmičenja najavio je novi početak za bh. plivanje, koje je kao i ostali sportovi zaustavljeno početkom godine zbog virusa korona. Poštujući sve stroge epidemiološke mjere i uz saglasnost nadležnih institucija Kantona Sarajevo organizatori su ograničen broj učesnika podijelili u više grupa.

Po broju osvojenih medalja najbolja je bila ekipa ”Sport time” sa ukupno 56. Drugo mjesto u ukupnom poretku zauzeli su plivači ”GKVS Sarajevo” sa 40, ispred ”Šarka” sa 22 odličja.

– Iako je ovo prvo takmičenje nakon više od pola godine neki rezultati dokazuju da su takmičari u minulom periodu i u teškim uslovima vrijedno održavali formu. Dokaz tome, između ostalog, su dva državna kadetska rekorda Iman Avdić na 100 metara slobodno i 200 mješovito. Izdvaja se i novi rekord najboljeg paraplivača BiH  Nermina Memića u apsolutnoj kategoriji na 100 delfin, te Ajdina Karišika na 100 slobodno –  rekao je trener ”Sport time” Evelin Avdić.

Pokrovitelj mitinga bilo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

– Dugujemo veliku zahvalnost resornom ministarstvu i ministru Kenanu Alikadiću. Podršku smo imali i od Olimpijskog bazena Otoka, te kompanije Bh Telecom. Maksimalno su poštovane sve propisane mjere, bazen je bio potpuno zatvoren za sve osim za učesnike mitinga koji su na plivalište ulazili u manjim grupama. Ovo je pobjeda svih ljubitelja plivanja, ovo je pobjeda inkluzije – poručio je selektor paraplivačke reprezentacije BiH i trener ”Spida” Amel Kapo, saopćeno je iz Plivačkog kluba ”Spid”.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*