Kraći dani donose bezvoljnost i pojačan apetit

Pretpostavlja se da je povećanje stope depresije povezano sa povratkom na zimsko vrijeme, kao i kraće dane karakteristične za ovo doba godine.

Gubitak jednog sata popodnevnog svjetla prouzrokuje ili produbljuje depresiju ranjivim pojedincima. Ko od ranije “vuče” depresiju mogao bi da iskusi zbog pogoršanje tegoba.

Početkom novembra ujedno počinje da hara i sezonski poremećaj raspoloženja, u narodu poznat kao zimska depresija.

Zbog kraćeg dana, neki bi mogli da osjete simptome kao što su manjak energije, bezvoljnost, jači apetit, poremećaji spavanja, pojačana želja za slatkim i smanjena polna aktivnost.

S obzirom na to da je sunca manje, potrebno je uravnotežiti ishranu. U hranu treba uvrstiti namirnice bogate vitaminom D, kao što su riba, goveđa jetra, žumanca, sir i mliečni proizvodi, neke vrste pečuraka i kvasac.

Sa druge strane, zimsko računanje vremena ima i povoljne efekte.

Prema naučnicima, utvrđen je smanjen broj saobraćajnih nesreća i niža stopa srčanih udara. Očigledno, duže spavanje popravlja koncentraciju i štiti srce.  

Porodice se u zimskom periodu više druže i razgovaraju, što rezultira boljim odnosima i kvalitetnijim provođenjem zajedničkog vremena. Vjerovatno je to zato što se manje vremena provodi van kuće zbog nižih temperatura i ranijeg padanja mraka.

Organizmu svakako lakše pada prelazak na zimsko nego na ljetnje vrijeme jer je manji napor spavati duž nego kraće. 

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*