Bregu: Od jula 2021. troškova rominga u našoj regiji neće biti

Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga trebao bi dovesti do potpunog ukidanja ovog troška.

Treći Digitalni samit Zapadnog Balkana otvoren je danas u Tirani, čime je nastavljena tradicija započeta na samitu u Skoplju 2018. godine, prvom ikada održanom digitalnom samitu Zapadnog Balkana na kome je otpočeo politički dijalog o digitalnoj transformaciji regiona na najvišem, premijerskom nivou, nakon čega je uslijedio samit u Beogradu 2019. kada je potpisan Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga.

Cilj Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Tirani je poticanje regionalne saradnje u domenu 5G mreže i interoperabilnosti podataka i usluga, čime se potvrđuje spremnost i usmjerenje regiona na budućnost u izuzetno zahtjevnom kontekstu pandemije koronavirusa.

“Prošle godine u Beogradu resorni ministri šest ekonomija sa Zapadnog Balkana potpisali su Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga, prvi te vrste. Vjerujte da to nije bilo lako postići. To je, međutim, važan znak regionalne saradnje i ekonomske integracije. Prvi korak ovog sporazuma već je donio rezultate, jer mi sada plaćamo između 83 i 96 odsto manje cijene rominga na cijelom Zapadnom Balkanu. Naredni korak je ukidanje troškova rominga za cijeli region od jula 2021. Srednjoročni cilj je smanjenje cijena rominga između regiona i Evropske unije i pripreme za izradu akcionog plana su već počele, a očekuje se da će plan biti podržan na narednom Digitalnom samitu”, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na otvaranju trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana danas u Tirani.

Istraživanje Balkan barometar 2020 pokazuje da 80 posto rukovodilaca na Zapadnom Balkanu smatra digitalne vještine veoma važnim za poslovanje, dodaje.

“Nedostatak vještina je veliki, a to će biti i dalje, jer će se vještine potrebne za različite poslove promijeniti u narednih pet godina. Odgovornost je lidera da preformulišu politike u cilju obrazovanja i prekvalifikacije ljudi. Škole i fakulteti bi novim generacijama trebali omogućiti usvajanje onih vještina koje će im biti potrebne za rad u novim okolnostima u svakoj od naših ekonomija. Mi možemo pomoći i obezbjediti regionalni forum koji će služiti za koordinaciju i rješavanje pitanja koje nam novi izazovi donose, koji će pomoći kreatorima politika da brzo reaguju na promjene u okolnostima, da prilagode saradnju potrebnu da se prilagodimo digitalnom dobu,” dodala je Bregu.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu vodila je panel na otvaranju samita zajedno sa generalnim direktorom Generalne direkcije Evropske komisije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije Robertom Violom, potpredsjednikom za javne i regulatorne poslove Deutsche Telekom AG Wolfgangom Kopfom, službenikom UNDP-a za digitalni sektor Robertom Oppom, generalnim sekretarom Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Zhaom, državnom sekretarkom u Saveznom ministarstvu za ekonomska pitanja i energetiku Njemačke Claudiom Dörr-Voß i ministricom za infrastrukturu i energetiku Albanije Belindom Balluku.

Od danas pa do 28. oktobra putem interneta možete pratiti brojne sesije na temu mrežne povezanosti i povezanosti usluga, povjerenja i sigurnosti, digitalnih vještina, te digitalne ekonomije, dok će se završni skup samita održati 2. novembra ministarskim panelom o Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan kada se očekuje da će biti usvojen Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu Zapadnog Balkana, kao i Memorandum o razumijevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na Zapadnom Balkanu.

Klix.ba


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*