Velika pobjeda za Trumpa: Konzervativna Amy Coney postala član Vrhovnog suda

Američki Senat, odnosno gornji dom Kongresa, potvrdio je kasno sinoć imenovanje sutkinje Amy Coney Barret na upražnjeno mjesto u nacionalnom Vrhovnom sudu. Republikanci su tako preuzeli kontrolu nad ovim važnim državnim tijelom. Iako je nominacija prihvaćena prošle sedmice, Senat je tek u ponedjeljak potvrdio imenovanje konzervativne sutkinje koja će zamijeniti nedavno preminulu liberalnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg.

Duboko podijeljeni Senat glasao je 52 – 48, uglavnom po stranačkoj liniji, uz republikanku Susan Collins koja je stala uz demokrate. Dvoranom se prolomio aplauz nakon što su glasovi izbrojani.

Ovo je prvi put u američkoj historiji da jedna ovako važno mjestu u sudskoj grani vlasti bude upražnjeno sedam dana prije predsjedničkih izbora, i to na najmanje 4 godine, mada kontrola republikanaca u Vrhovnom sudu može potrajati decenijama jer je mandat praktično doživotan.

Također, Barret je treće sutkinja koju Trump imenuje u devetočlani Vrhovni sud i njegov čin predstavlja veliku pobjedu samo nekoliko dana pred izbore u kojima želi osigurati drugi mandat.

Ovo ustoličenje moglo bi mobilisati konzervativce i evangeliste da podrže Trumpa u utrci za predsjednika države.

Kontrola Vrhovnog suda znači kontrolu nad posljednjom riječi kada su u pitanju kontroverzni zakoni koji mogu biti proglašeni ništavnim i “neusklađeni sa Ustavom”.

Prva meta koja će biti stavljena pred ovaj sud je vjerovatno zakon o javnom zdravstvenom osiguranju poznat kao Obamacare, koji je milionim Amerikanaca dao zdravstveno pokriće i koji je jako nepopularan među konzervativcima.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*