Tegeltija sa delegacijom MMF-a: Potrebno zadržati stabilnost finansijskog sektora

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, razgovarao je danas putem video-linka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH, koju je predvodio šef misije Martin Petri.

Na sastanku je razgovarano o planiranim aktivnostima i mjerama u okviru novog aranžmana sa ovom međunarodnom finansijskom organizacijom, kao i o reformskim oblastima koje će biti obuhvaćene novim aranžmanom, navode iz Vijeća ministara.

Ovom prilikom, Tegeltija je upoznao predstavnike MMF-a sa aktivnostima koje institucije u BiH provode u borbi sa posljedicama uzrokovanim pandemijom virusa korona, navodeći da su trenutno resursi svih nivoa vlasti u BiH usmjereni na podršku zdravstvenom sektoru i zaštitu zdravlja stanovništva, te podršku realnom sektoru.

Tegeltija je, govoreći o novom aranžmanu sa MMF-om, istakao da je potrebno zadržati stabilnost finansijskog sektora, te posvećeno i temeljno nastaviti sa radom na oporavku zdravstvenog sektora i reformi javnih preduzeća. Naglasio je potrebu snažne podrške oporavku ekonomije, uz posebnu pažnju na privredne grane koje su najjače pogođene krizom.

Tokom sastanka, Tegeltija je izrazio punu opredijeljenost svih nivoa vlasti u BiH da, uprkos otežanom radu Misije MMF-a uslijed pandemije virusa korona, očekuje uspješan završetak pregovora do sredine decembra ove godine, te zaključenje novog aranžmana u januaru 2021. godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je zahvalio MMF-u na pomoći i efikasnom djelovanju u odobravanju sredstava iz Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) na samom početku pandemije, te iskazanoj spremnosti za nastavak tehničke i finansijske podrške BiH.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*