Katolici danas obilježavaju praznik Svih svetih

Katolici širom svijeta danas obilježavaju blagdan Svih svetih, jedan od četiri najznačajnija blagdana u vjerskom kalendaru.

Katolička crkva ovaj dan je posvetila svim pobožnim i dobrim ljudima koji nisu beatificirani ili proglašeni svecima. Na današnji dan, ali i sutrašnji Dušni dan ili Dan mrtvih, katolici obilaze groblja svojih članova obitelji i predaka i prisjećaju se njihovog života, a groblja širom svijeta poprimaju svečanu atmosferu zbog cvijeća i upaljenih svijeća za pokojnike.

U kapelici iz 1847. godine, u groblju svetog Franje, u naselju Vrgorac pored Čapljine, postoji jedinstven običaj da zvono ne smije prestati zvoniti od zalaska sunca na blagdan Svih svetih do zore na Dušni dan.

Pedesetak muškaraca iz naselja svake su godine tu jer se najmiliji pokojnici ne smiju zaboraviti, objašnjava nam Josip Perić, nadzornik groblja.

“Cijelu noć zvoni mrtvačko zvono da se nazove pokoj dušama sahranjenih u ovom groblju. Ne nalazimo zapisano da ovakav ili sličan običaj postoji igdje u Bosni i Hercegovini ili Hrvatskoj. Na Blagdan svih svetih ovdje bude služena sveta misa za pokojne, a odmah po zalasku sunca okupe se starosjedioci i zvoni se do zore Dušnog dana. Stariji dolaze ranije navečer, a mlađi u noći, zvono prelazi iz ruke u ruku, ali ne smije prestati zvoniti. Bude bijelog, crnog vina, uštipaka, suhog mesa, sira, družimo se i zvonimo njima u spomen”, rekao je Perić.

Blagdan svih svetih katolička crkva je uspostavila iz praktičnih razloga, objašnjava nam fra Ante Marić iz Franjevačkog samostana u Mostaru. Naime, godina ima samo 365 dana, a svetih i pobožnih vjernika je daleko više. Datum vuče korijene još od četvrtog stoljeća, a utemeljen je u spomen svetih kršćanskih mučenika iz 4. stoljeća, u vrijeme velikih progona kršćana u Rimskom carstvu. Za ovaj blagdan veže se i sutrašnji Blagdan vjernih mrtvih ili Dušni dan.

“Ova svetkovina vuče korijene još u 4. stoljeću, od Milanskog edikta i progona. Ali je postavljena u desetom stoljeću na 1. studenoga jer su tada u Rimu žitnice bile pune i mogli su primiti hodočasnike. Sutrašnji Blagdan vjernih mrtvih se veže, također od 10. ili 11. stoljeća. Čak inajpotkovaniji vjernici znaju pogriješiti i zamijeniti ova dva datuma, a meni je to simpatično – zašto – zato što je to znak da su njihovi najmiliji mrtvi za njih sveti ljudi”, objašnjava Marić.

Katolici širom svijeta na današnji dan posjećuju groblja gdje su ukopani njihovi članovi obitelji i prijatelji, mole se za njih, a groblja ukrašena svjetlucanjem tisuća svijeća dobivaju posebno svečani izgled ovih dana.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*