Predsjedništvo BiH danas o rješavanju viška naoružanja i municije

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas će razmatrati Prijedlog odluke o rješavanju viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH.

Članovi Predsjedništva bi trebali dati svoj stav na Prijedlog odluke o donaciji ustupanju sredstava naoružanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

U BiH je u prošloj godini uništeno 1.000 tona viška naoružanja, a ranije je na zasjedanju Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva ocijenjeno da će biti potrebno 14 do 15 godina za uništavanje viška naoružanja ako se nastavi ovim tempom.

U proteklih sedam do deset godina u BiH uništeno je 12.000 tona viška naoružanja i 150.000 komada oružja, a u BiH ima još 16.000 tona mina i minsko-eksplozivnih sredstava te 40.000 komada raznog naoružanja koje je višak.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog odluke o izmjenama odluke o učešću pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH u operaciji Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan te imenovanje šefa dijela kontingenta u ovoj misiji.

Predviđeno je i razmatranje ponude rezidentnog koordinatora UN-? i UNDP-? Yurija Afanasieva za finansiranje analize-studije o mogućnostima BiH za povećanje učešća u mirovnim operacijama.

Također, bit će razmatrano i nekoliko prijedloga odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja međunarodnih sporazuma te nekoliko prijedloga odluka prihvatanju međunarodnih sporazuma.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*