Katar širom otvara vrata za bh. radnike, reforme donose brojne pogodnosti

Država Katar započela je historijske reforme tržišta rada. Time su stvoreni uslovi da ova najbogatija zemlja svijeta širom otvori svoja vrata i za radnike iz Bosne i Hercegovine.

Katar, zemlja u kontinuiranom progresu, 2022. godine dočekuje Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a najavljeno je i da će se natjecati i za domaćinstvo Olimpijskih igara 2032. godine. Sve su to šanse za mlade iz cijelog svijeta, pa i Bosne i Hercegovine, da se okušaju u jednom dinamičnom i naprednom okruženju, te da stečena iskustva kasnije prenesu u našu zemlju.

Kako prenosi Radio Sarajevo, zato su zanimljive potvrđene informacije da je novi zakon u Kataru donio neke ključne promjene u radnom zakonodavstvu, poput ukidanja odredbi da radnici moraju dobiti saglasnost prethodnih poslodavaca za promjenu radnog mjesta.

Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar potpisali su u Dohi ministri vanjskih poslova dvije države dr. Zlatko Lagumdžija i dr. Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, još prije šest i pol godina, 6. aprila 2014. godine, ali on nije sasvim zaživio.

Dvije godine kasnije, 30.06.2016. godine u kabinetu direktora Evropskog odjeljenja Ministarstva vanjskih poslova Katara, u Dohi, izvršena je razmjena instrumenata ratifikacije za Sporazum. Prethodno su obje strane završile kompletne procedure ratificiranja ovog sporazuma, što je, između ostalog, trebalo omogućiti i učestvovanje bh. građevinske operative na projektima pripreme Katara za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Vijeće ministara je 15. marta 2017. godine donijelo Odluku o imenovanju predstavnika BiH u Zajednički odbor za praćenje provođenja sporazuma. Radi se o vrlo važnom sporazumu koji uređuje oblast zapošljavanja radnika iz Bosne i Hercegovine u Kataru u skladu sa relevantnim zakonima, procedurama i pojedinačnim ugovorima o radu, što znači da bh. radnici po prvi put sasvim legalno mogu odlaziti na rad u Državu Katar.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ministarstvo rada Katara će dostavljati zahtjeve katarskih poslodavaca za angažiranjem radnika iz BiH Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Radnici će sklapati pojedinačne ugovore o radu s poslodavcem u skladu sa obrascem ugovora koji se nalazi u prilogu Sporazuma. Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Ministarstvo rada Katara preduzimat će sve potrebne procedure za provođenje Sporazuma, a nadležni organ u Ministarstvu rada Katara nadgledat će njegovo provođenje.

  • Dakle, kada je u pitanju Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Odsjek za međunarodnopravne poslove je proveo postupak ratifikacije i sačinio instrument o ratifikaciji. Time se završava uloga MVP-a u vezi sa stupanjem na snagu navedenog sporazuma. Prema Sporazumu nadležni organ za implementaciju je Agencija za rad i zapošljavanje BiH, koja bi trebala imati više informacija o realizaciji sporazuma – kazala je za Radiosarajevo.ba zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković.
  • Vijeće ministara i Vlada Katara su se usaglasile i da će radnicima i stručnjacima u području zdravstva omogućiti sticanje visokoobrazovne diplome putem usavršavanja i primanja na medicinske fakultete – naglašava šefica bh. diplomatije.

Prema riječima Turković, sve promjene na tržištu rada Katara u odnosu na strane državljane su svakako prilika i za naše građane, ali i za naše kompanije.

  • Katar je država koja je u mnogim oblastima, poput ekonomije, obrazovanja, zdravstva, nauke, u samom svjetskom vrhu. Katar je, prema podacima MMF-a, proglašen najbogatijom državom na svijetu kada se posmatra BDP po glavi stanovnika – podsjeća ona.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*