Kavalec, Nelson i Sattler o sindromu nekažnjivosti korupcije u BiH

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini predstavila je danas, digitalnim putem, svoj treći izvještaj o praćenju procesuiranja predmeta korupcije pred sudovima u BiH.

Izvještaj pod nazivom “Treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti” predstavlja nastavak rada i oslanja se na dva prethodna izvještaja, objavljena u februaru 2018. i aprilu 2019. godine.

U izvještaju se daje ocjena djelotvornosti odgovora pravosuđa na korupciju u 2019. godini, na osnovu praćenja 302 predmeta korupcije pred 45 sudova širom Bosne i Hercegovine.

Također se daje osvrt na provedbu 24 preporuke iz prethodnih izvještaja s ciljem unapređenja procesuiranja predmeta korupcije u BiH.

– Naziv izvještaja, Sindrom nekažnjivosti, je oštar, ali, nažalost, odražava realnu sliku trenutne situacije – kazala je ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Istaknula je da se kriza etike u pravosuđu u BiH i neuspjeh da se osigura odgovornost za korupciju ne mogu ignorisati.

– Ponovna uspostava integriteta, nepristranosti i odgovornosti pravosuđa je neophodan preduvjet za postizanje djelotvornijeg odgovora pravosuđa na korupciju – poručila ja ambasadorica Kavalec.

Nalazi izvještaja ukazuju na neuspjeh sistema kaznenog pravosuđa, što je de facto rezultiralo nekažnjavanjem počinilaca mnogih ozbiljnih kaznenih djela.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson izjavio je kako je djelotvoran pravosudni sistem u BiH, koji se bori protiv korupcije, ključni je dio euroatlantskih integracija ove države.

– Nažalost, razni nivoi pravosudnog sistema nisu uspješni u ovom pogledu. Međunarodna zajednica, koja uključuje Sjedinjene Američke Države, OSCE i Evropsku uniju, veoma je aktivna u zagovaranju transparentnog i djelotvornog pravosuđa. Nažalost, ne vidimo rezultate – konstatirao je američki ambasador.

Precizirao je da preporuke spomenutog izvještaja jasno ukazuju na to da je potrebno povećati transparentnost pravosudnog sistema.

– Vanjski akteri, kao što je međunarodna zajednica, ne mogu biti jedini garant reforme. Vlasti moraju poduzeti korake. Građani i građanke BiH to zaslužuju – potcrtao je ambasador Nelson.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, istakao je da široko rasprostranjena korupcija u javnoj sferi i njena snažna veza s organizovanim kriminalom, predstavlja jedan od najtežih problema s kojima se BiH danas suočava te su građani i građanke s pravom zabrinuti zbog toga.

– Krajnje je vrijeme da vlasti pokažu spremnost za uvođenje promjena koje su ovoj državi očajnički potrebne time što će, u što skorijem roku, donijeti potrebne zakone i osigurati integritet, transparentnost i odgovornost nosilaca javnih funkcija, što je, također, od ključnog značaja za vraćanje povjerenja javnosti – poručio je ambasador Sattler.

Spomenuti izvještaj je izrađen u okviru projekta pod nazivom „Procjena potreba pravosuđa u procesuiranju korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima“, koji se provodi uz podršku Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provođenje zakona, pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*