WMO: Nivo stakleničkih plinova ne opada uprkos covid restrikcijama

Nivo stakleničkih plinova dostigao je novi rekord u 2019. godini, a bilježi se novi rast i ove godine, uprkos očekivanom padu emisija zbog restrikcija povezanih s pandemijom COVID-19, objavila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Mnogi naučnici očekivali su ove godine najveći pad emisije ugljika, jer su mjere za suzbijanje koronavirusa uzrokovale smanjenje zračnog i brodskog saobraćaja i zadržale su putnike kod kuće.

Međutim, WMO je predviđeni pad za 2020. godinu opisala veoma kratkim i navela da rezultirajući uticaj na koncentracije ugljikovog dioksida koji doprinose globalnom zagrijavanju neće biti veći od normalnih godišnjih odstupanja.

– Kratkoročno se uticaj mjera protiv COVID-19 ne može razlikovati od prirodne varijabilnosti – navodi WMO-a, prenosi Reuters.

Godišnji izvještaj koji je objavila agencija UN-a sa sjedištem u Ženevi mjeri atmosfersku koncentraciju plinova – ugljikovog dioksida, metana i azot oksida – koji zagrijavaju našu planetu i izazivaju ekstremne vremenske nepogode.

Nivoi ugljikovog dioksida, proizvoda sagorijevanja fosilnih goriva koji najviše doprinosi globalnom zagrijavanju, imali su novi rekord u 2019. godini.

Globalni podaci još nisu dostupni za 2020. godinu, ali čini se da je trend porasta koncentracija nepromijenjen, saopćio je WMO, pozivajući se na početna očitavanja sa svojih stanica na Tasmaniji i Havajima.

Kao i druga naučna tijela, WMO je očekivao smanjenje globalnih emisija ugljika ove godine zbog mjera protiv COVID-19, a preliminarni pad je između 4,2-7,5 posto.

Takav pad ne bi doveo do pada atmosferskog ugljikovog dioksida, već bi privremeno usporio brzinu rasta na skali koja spada u normalne varijacije, navodi se.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*