Italija dobija 16 miliona doza vakcine u prvim mjesecima 2021.

Italiji će biti isporučeno 16 miliona doza potencijalne vakcine protiv kovida 19 koju je razvila britanska farmaceutska kompanija “AstraZeneca” u prvih nekoliko mjeseci sljedeće godine, na osnovu ugovora postignutog na nivou EU, …

… izjavio je neimenovani izvor iz italijanske Vlade.

Prema riječima izvora, prvobitna količina biće dovoljna za osam miliona ljudi jer svaka osoba treba da primi dvije doze vakcine koju proizvodi “AstraZeneca”.

“Italija će do januara dobiti četiri miliona doza, a tokom naredna tri mjeseca dobiće još 12 miliona”, rekao je izvor za Reuters.

Italija je već rezervisala ukupno 70 miliona doza, a iz italijanske kompanije IRBM, koja sarađuje sa kompanijom “AstraZeneca”, rečeno je da će sve doze biti isporučene do sredine 2021. godine.

Reuters podsjeća da je Italija bila prva zemlja na Zapadu koja je pogođena pandemijom, a jučer je postala šesta u svijetu koja je registrovala više od 50.000 smrtnih slučajeva povezanih sa Covid-19.

Nove doze predstavljaju dodatak na prvobitna 3,4 miliona od ukupno 27 miliona doza koje će Italija primiti od kompanija Pfizer i BioNTech.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*