Prof.dr. Dženeta Omerdić o značaju obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH (VIDEO)

Dvadeset peti novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine (BiH), u znak sjećanja na Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja (ZAVNOBiH) održanog u Mrkonjić Gradu 1943. godine, gdje je donesena odluka o obnovi državnosti BiH. Historijski zaključak sa tog zasjedanja glasi: “BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska, i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata”.

Jesmo li svjesni značaja ovog datuma i obilježavamo li ga i poštujemo li taj datum kako bi trebalo, samo su neka od pitanja na koja nam je odgovore dala prof.dr. Dženeta Omerdić, profesorica na Pravnom fakultetu UNTZ.

Prema mišljenju prof.dr. Omerdić, određeni broj bh. građana je svjestan historijskog i državnog značaja obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH, međutim, još uvijek postoji druga kategorija ljudi koja ga negira što nosi posljedice koje bi mogle biti opasne po sve buduće generacije, istakla je Omerdić.

Opširnije u videu:

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*