Bez većih snježnih padavina u BiH narednih sedam dana

U narednih sedam dana neće biti većih snježnih padavina u Bosni i Hercegovini, potvrdio je meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH) Damir Šantić.

“Neće biti većeg formiranja snježnog pokrivača, osim nekih pet do deset centimetara. Nema obilnih snježnih padavina u narednih sedam dana”, kazao je Šantić.

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. Nešto više padavina se očekuje u Hercegovini i zapadnoj Bosni. Najhladnije je na Bjelašnici gdje su zabilježena minus dva stepena, a najtoplije u Stocu sa deset stepeni Celzijusa. U Sarajevu jutros su zabilježena četiri stepena.

“Sutra se u cijeloj zemlji, od jutarnjih sati, očekuju obilnije padavine. Obilnija kiša se očekuje u Krajini. Duplo više će pasti nego u ostatku zemlje. Prvog dana vikenda se očekuje uglavnom oblačno”, kazao je Šantić.

U Hercegovini lokalno će pasti malo kiše. U Bosni u nizinama kiša i susnježica, u višim područjima snijeg. U Bosni temperatura zraka će biti između minus jedan i četiri stepena. U Hercegovini jutarnja temperatura od tri do sedam, a najviša dnevna temperatura zraka između šest i deset stepeni.

Prema Šantićevim riječima, u nedjelju će u Bosni i Hercegovini biti oblačno sa padavinama u Bosni. Padaće uglavnom snijeg, u nizinama je moguća i susnježica.

Najniža jutarnja temperatura zraka će biti između minus četiri i nula, na jugu Hercegovine od dva do pet stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između minus dva i dva, na jugu od četiri do osam stepeni Celzijusa.

U ponedjeljak će u Hercegovini biti umjereno oblačno vrijeme, a u Bosni oblačno sa slabim snijegom. Vjetar će biti slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između minus pet i nula, na jugu Hercegovine od jedan do pet stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između minus dva i dva, na jugu Hercegovine od pet do devet stepeni Celzijusa.

Nestabilno vrijeme zadržat će se i u narednih 15-ak dana.

Nešto veće količine padavina očekuju se u centralnim, sjevernim i zapadnim predjelima BiH u periodu od 23. do 26. januara. U ostalim dijelovima BiH u ovom periodu očekuju se umjerene padavine.

“Od 26. januara, pa do 7. februara se također očekuje nestabilno vrijeme, ali sa umjerenim padavina u vidu kiše u nižim predjelima, a susnježicom i snijegom na višim nadmorskim visinama. U Bosni se u ovom periodu očekuju temperature od minus dva do dva, a u Hercegovini odnula do četiri stepena”, kazali su iz FHMZ BiH.

Pojašnjavaju da se u narednom periodu ne očekuju veliki minusi, kao što je to bilo u decembru prošle godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*