Australija: Sydney zabilježio najtopliju novembarsku noć

U australijskom gradu Sydneyu u nedjelju zabilježena je najtoplija novembarska noć, a dnevne temperature u nedjelju iznosile su 40 stepeni.

Tokom noći, u gradu je zabilježena temperatura od 25,4 stepena.

Povišene temperature zraka potakle su Vatrogasnu službu u New South Walesu (NSW) da uvede potpunu zabranu paljenja vatre u većini istočnih i sjeveroistočnih dijelova savezne države, javlja BBC.

Vatrogaci se bore protiv nekoliko desetaka požara širom države, a temperature zraka tokom vikenda su povećane i u drugim dijelovima zemlje, što uključuje Južnu Australiju i Victoriju.

Večernje temperature na aerodromu u Sydneyu opale su do 25 stepeni Celzijusa do 17:30 sati po lokalnom vremenu, izvijestili su tamošnji mediji.

Povišene temperature zraka očekuju se od utroka, uprkost ome što bi zvanični početak ljetne sezone trebao početi za nekoliko dana.

Novembar je poprilično neobičan na nekoliko načina. Svjedočili smo samo polovini uobičajene količine padavina i vjerovatno će ovo biti jedan od najtoplijih novembara“, saopćio je Andrew Watkins, u ime Zavoda za meteorologiju u petak.

Ovo je prvi vikend s većim brojem požara od kraja prošle godine, kada je u Australiji zabilježena najintenzivnija sezona požara, iako nije bila i najsmrtonosnija.

Tokom sezone požara 2019-2020. izgorjelo je više od 24 miliona hektara površine. Uništeno je više od 3.000 domova, a stradalo ili je izmješteno oko tri milijarde životinja. Najmanje 33 osobe su smrtno stradale.

Rekordnu temperaturu zraka u Sydneyu registrovao je opservatorij u Central Business Districtu. U 4:30 sati, temperatura je iznosila 30 stepeni, javio je “Sydney Morning Herald“. Prethodni rekord bio je 24,8 stepeni i zabilježen je 1967.

Povišene temperature zraka potakle su mnoge da osvježenje potrae na plažama, a nadležne službe su upozoravale na nužnost poštivanja mjera uvedenih na sprečavanju širenja koronavirusa.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*