Brašno i ulje poskupjeli 10% u BiH – Instinticije pozvane da reaguju

Potrošači u BiH brašno i ulje plaćaju 10% skuplje u odnosu na period od prije nekoliko mjeseci.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pšenično brašno koštalo je marku po kilogramu, a posljednji podaci pokazuju da mu je cijena 1,1 KM, dok je ulje sa 2 KM skočilo na 2,2 KM po litru.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kaže da je brašno poskupjelo u Srbiji, iz koje mnogo uvozimo.
– Recimo, tokom žetve cijena brašna u Srbiji bila je oko 200 EUR po toni, sada je oko 230 EUR po toni, a mi oduvijek uvozimo brašno iz Srbije. Što se tiče domaćeg brašna, kod mene u firmi nije se mijenjala cijena. Ali, s obzirom na to da je i pšenica poskupjela, možda oko 30 EUR po toni, realno je očekivati da i domaći mlinovi podignu cijene – kazao je Kos za Nezavisne novine.

Borci za zaštitu prava potrošača ocjenjuju da je u pitanju novi udar na novčanike građana. Institucije bi, ističu, trebalo da reaguju.

– Problem je što mi zaista imamo taj fenomen “puzajućeg” poskupljenja, često bez ikakvog opravdanja. Mi živimo u društvenoekonomskom modelu tržišne ekonomije, gdje je slobodno formiranje cijena, ali mi imamo mehanizme koji ipak sprečavaju da dolazi do monopola. Međutim, često nema kontrola – rekao je za Nezavisne Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača Futura iz Mostara.

Inače, osim brašna i ulja, cijene još nekih životnih namirnica u proteklim mjesecima su korigovane.
Junetina bez kosti je, recimo, u oktobru bila skuplja u odnosu na septembar, dok svinjetini i piletini cijene nisu mijenjane, baš kao ni mlijeku i siru. Jaja su u septembru u prosjeku koštala 0,2 KM, a mjesec kasnije za komad je trebalo izdvojiti 0,3 KM.

(Nezavisne novine)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*