Slovenija nagovještava ublažavanje mjera, javni vapaj ski centara

Među prvim aktivnostima koje bi slovenska vlada mogla dopustiti nakon što broj zaraza koronavirusom padne na manje od hiljadu bit će vraćanje učenika osnovnih škola u razrede, a možda i na skijanje, oko čega ima dosta pritisaka iz turističke zajednice. Vodeći ski centri navode da su u velikim problemima s likvidnošću te traže da se pokrenu skijaške gondole i žičare, s obzirom na to da su zbog koronavirusa izgubili završni dio prošle sezone, a finansijski neće izdržati ako se to nastavi do kraja ove, a možda i do početka naredne godine.

“Zima je pred vratima i činimo sve da je izvedemo normalno”, kazao je za medije Blaž Veber, direktor Turističke zajednice u Kranjskoj Gori.

On je dodao kako je vjerovao da će se situacija smiriti, a vlada odrediti epidemiološke uvjete za zimsku sezonu, ali da sve manje vjeruje u to.

“Za sada nam preostaje samo nada da će se ukinuti mjera zatvaranja u općine, jer od toga ovisi uspjeh zimske sezone čija je špica za nas od 20. decembra do 10. januara. Trenutna situacija je loša i moglo bi završiti katastrofalno za zimsku sezonu”, kazao je Veber.

Da bi stanje s djelovanjem žičara i skijaških centara trebalo što prije razjasniti kaže i Janez Janša, imenjak i prezimenjak slovenskog premijera i direktor Rekreacijsko-turističkog centra Krvavec.

“Svaki euro koji se investira u infrastrukturu na skijalištima vrati se državi sedmerostruko. Mi imamo samo jedan scenarij da preživimo, a to je da radimo. Za razliku od prerađivačke industrije, našu djelatnost ne možemo preseliti u inostranstvo gdje su povoljniji uslovi”, kazao je Janša, a prenosi Finance.

On je pozvao vladu da odredi epidemiološki okvir što prije.

“Mi smo naš prijedlog poslali u Institut za javno zdravlje i naveli da smatramo kako su skijaši dovoljno zaštićeni od koronavirusa već zato jer koriste kacigu, naočale i rukavice”, uvjeren je direktor RKC-a Krvavec.

Vlada, s druge strane, o skijaškoj sezoni još nema odgovor.

Kako navode slovenski mediji, vladi je predloženo da se besplatni turistički bonovi, koje je odobrila u prvom valu epidemije kako bi u neočekivanoj krizi spasila turistički sektor stimuliranjem noćenja u slovenskim hotelima i kampovima, mogu koristiti i na skijalištima kad se ona otvore.

To tim prije što će, zbog restrikcija i sadašnjeg režima na granici, moći manje računati na eventualni dolazak stranih skijaša, a Slovenci neće kao ranijih godina masovnije odlaziti na skijališta u druge zemlje, poput Austrije, Italije i Francuske.

Na tu inicijativu za sada iz vlade premijera Janeza Janše još ne odgovaraju direktno.

Upitan o mogućem otvaranju skijaške sezone portparol vlade za koronavirus Jelko Kacin kazao je da na to nema odgovora za sada, ali da će vlada krajem sedmice raspravljati o produženju mjera, ali i mogućem ublažavanju nekih za koje bi ocijenila da nisu potrebne kao što je ponovno otvaranje općinskih granica.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*