Američka kompanija Novavax ponovo odgodila testiranje vakcine u SAD-u

Američki proizvođač vakcina Novavax saopćio je danas da je ponovo odgodio početak kasnije faze testiranja eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa u SAD-u. Očekuje se da će testiranje početi narednih sedmica, umjesto u novembru.

To je drugi put da je Novavax, čije je testiranje vakcine u kasnoj fazi u Velikoj Britaniji već u toku, odgodio testiranje u trećoj fazi, nakon što je to učinio u oktobru.

Akcije kompanije koja zaostaje za Pfizerom i Modernom u razvoju vakcine opale su za šest posto zbog novog odgađanja, piše Reuters.

Kompanija je saopćila da je završila registraciju 15.000 učesnika u ispitivanju u Velikoj Britaniji i da očekuje privremene podatke u prvom kvartalu 2021. godine.

Više od 25 posto upisanih dobrovoljaca za ovu vakcinu u Velikoj Britaniji starije je od 65 godina, dok je veliki dio njih imao osnovna komorbidna medicinska stanja.

Novavax planira koristiti materijal za vakcinu proizveden u komercijalnim razmjerama za ispitivanje u SAD-u i Meksiku te blisko sarađuje s Američkom upravom za hranu i lijekove da dobije zeleno svjetlo za upotrebu vakcine koja se proizvodi u fabrici u Sjevernoj Karolini.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*