EU raspravlja o strožijoj kontroli Schengena

Evropska unija namjerava postrožiti pravila kontrole putnika na vanjskim granicama Schengenske zone, a najveće probleme očekuju Bugarska i Rumunija koje već dugi niz godina ne uspijevaju osigurati konsenzus 26 država za pristup klubu, piše EU Observer.

-Mi smo u situaciji očajnika, naša nastojanja da uđemo u Schengen su propala nakon onog što se dogodilo u Parizu. Sve klasične zemlje – Njemačka, Francuska – nastavljaju griješiti u uvjerenju da je istok ponovno Istok – rekao je rumunski europarlamentarac Traian Ungureanu za HotNews.

Carlos Coelho, portugalski zastupnik u Evropskom parlamentu koji pripada desnom centru i koji je radio na zakonskim okvirima za Schengen priznaje da će članice zone događaje u Parizu imati na pameti prilikom odlučivanja o budućnosti slobodnog kretanja u EU.

-Ja se nadam da svi shvaćaju kako ne postoji veza između slobode kretanja u Schengenskoj zoni i onog što se dogodilo u Parizu – to su teroristički napadi koje su izveli francuski državljani – rekao je Coelho za EU Observer.

-Pribojavam se da će zemlje članice sada biti više fokusirane na sigurnosna pitanja nego na širenje zone slobodnog kretanja … raspoloženje nije u prilog proširenju – kaže.

Strožu kontrolu granica traži koordinator EU za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove čiji je prijedlog da se evropske internetske tvrtke prisile da sigurnosnim službama omoguće pristup električnoj pošti dočekan s burom negodovanja kod građana, ali i političara.

De Kerchove je prije svega fokusiran na zračne putnike i predlaže da EU osnuje bazu podataka svih korisnika zračnog prometa. Pojedine članice upućuju sličan zahtjev već godinama, pogotovo nakon propusta u sigurnosti ili napada kakav je zabilježen u Francuskoj, no Evropski parlament odbija takve prijedloge pozivajući se na slobodu kretanja i zaštitu privatnosti.

Pojedini mediji sugeriraju da će snažnije kontrole na granicama Schengena uzrokovati gužve u Hrvatskoj na granici sa Slovenijom.

Prema prijedlogu de Kerchova koji je procurio u javnost “zemlje članice moraju pospješiti kontrolu i provjeru pojedinih putnika na temelju objektivnih, konkretnih kriterija koji će poštivati glatki prijelaz granice, temeljne slobode i sigurnosne zahtjeve”.

Detalji o pojačanoj kontroli na vanjskim granicama Schengenske zone se očekuju nakon sastanka evropskih čelnika najavljenog za 12. februar.

Hrvatska će članstvo u Schengenu zatražiti 1. jula 2015. godine, prenosi Index.hr.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*