BiH na 21. mjestu najjadnijih zemalja na svijetu

Na listi 108 najjadnijih zemalja svijeta Bosna i Hercegovina se nalazi na 21. mjestu.

Prema podacima Cato Instituta koji je objavio ovo istraživanje, najjadnija zemlja svijeta je Venezuela s indeksom 106,3. Cato Institut je svoje indekse bazirao na podacima zemalja o inflaciji, aktivnim kamatnim stopama i procentu nezaposlenosti, te godišnjem BDP-u.

Venezuela je u prošloj godini skočila na ovoj tabeli za blizu 27 poena, iza nje se za čak 40 poena manje nalazi Argentina s indeksom 68.

Ratom uništene Ukrajina i Sirija nalaze se u samom vrhu, odnosno na 3. i 4. mjestu. Ukrajina je skočila za čak 19 mjesta u odnosu na prošlu godinu. Na petom mjestu nalazi se Iran (49,10).

BiH i je u odnosu na 2012. godinu napredovala, te je sa 17. mjesta pala na 21 sa indeksom 31,22. Ono što je našu zemlju dovelo na ovo mjesto, a stručnjaci smatraju najvećim problemom, jeste stopa nezaposlenosti. Prošle godine BiH nije uzeta u razmatranje.

Na posljednjem mjestu nalaze se Bruneji s indeksom 4,94 zbog aktuelne kamatne stope. Spomenimo i to da se Srbija nalazi na 8., Makedonija na 12., Hrvatska na 31., a Slovenija na 59. mjestu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*