Stručnjaci: Ovakvo mjerenje temperature nije pouzdano za otkrivanje covida

News Medical objavio je rezultate istraživanja o tome koliko se doista možemo osloniti na termičko skeniranje ljudi pri ulasku u objekte poput aerodroma ili bolnica kako bi se otkrilo osobe sa simptomima covida-19, a kojih niti same nisu svjesne.

Riječ je o istraživanju objavljenom u Experimental Physiology, a jedan od voditelja istraživanja je Mike Tipton, profesor sa Sveučilišta u Portsmouthu.

Rezultati istraživanja upozoravaju da se čekanjem ispred fiksnog skenera tjelesne temperature može dovesti do velikog broja lažno negativnih rezultata, što onda znači da veliki broj aktivnih nositelja virusa, i to s već izraženim simptomima, može ući u osjetljive prostore nedetektiran.

“Treba mjeriti drugačije”

Autori istraživanja predlažu, kao izrazito uspješniji način mjerenja tjelesne temperature, mjerenje temperature vrška prsta i oka.

Istraživanje ukazuje na nekoliko ključnih faktora:

Povišena temperatura sama za sebe nije kvalitetan indikator bolesti. Nemaju svi oboljeli temperaturu, a usto, mnogi povišenu temperaturu dobiju tek nakon zaprimanja u bolnicu.

Mjerenje temperature kože različito je od dubinske temperature u organizmu, a jasno je da bi mjerenje te temperature direktno na javnom mjestu bilo “nepraktično”.

Već i to što netko ima povišenu tjelesnu temperaturu, ne mora značiti da je to posljedica covida-19. Povišenu temperaturu oosba može imati iz niza drugih razloga.

Mjerenje tjelesne temperature na dva mjesta, a u zaključcima se ističe kombinacija vrška prsta i oka, bila bi bitno bolji indikator.

Tipton, inače stručnjak iz fiziologije, pritom ističe i sljedeće:

“Previše je faktora koji mjerenje površinske temperature kože čine slabim nadomjestkom mjerenja dubinske tjelesne temperature: Temperatura kože može varirati neovisno o stvarnoj unutarnjoj tjelesnoj temperaturi iz niza razloga. Čak i ako pojedinačno mjerenje te temperature stvarno ukazuje na povišenu unutarnju temperaturu, i drugi činioci, kao tjelesna aktivnost, mogu povisiti tu temperaturu.”

Nisu svi oboljeli imali povišenu temperaturu

Znanstvenici navode da 11 posto oboljelih od covida-19 diljem svijeta nisu imali povišenu temperaturu, kao i to da je manje od polovice hospitaliziranih zbog sumnje na covid, u trenutku hospitalizacije imalo povišenu temperaturu. Stoga se u istraživanju zaključuje da bi se skeneri, navedeni na početku, mogu i trebali bi jednostavno, odnosno relativno lako prilagoditi drugačijem načinu mjerenja.

Tipton navodi da je sadašnji način mjerenja infracrvenim skeniranjem uveden tijekom epidemije SARS-a 2003. kada je također prijetila pandemija. Pokazalo se, tvrdi se, istraživanjem iz 2005. da su se na uzorku od 1000 ispitanika pojavljivala očitanja koja su varirala čak sve do 2°C.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*