Prvih 17 odluka koje će potpisati novi predsjednik SAD-a Joe Biden

Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država planira potpisati 17 izvršnih naredbi u prvim satima svojeg mandata koji službeno počinje u srijedu, implementirajući tako prve korake u rukovođenju pandemijom i poništavajući neke od odluka koje je donio njegov prethodnik.

Prve naredbe u vezi s pandemijom uključivat će obavezno nošenje maski i uspostavljanje kordinatora za odgovor na pandemiju korona virusa, koji će nadgledati napore Bijele kuće u distribuciji vakcine i drugih medicinskih potrepština, piše CNN.

Biden također planira da poništi nekoliko Trumpovih odluka o povlačenju iz međunarodnih ugovora, tako što će se ponovo pridružiti Pariškom sporazumu i zaustaviti povlačenje SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije, gdje će vodeći stručnjak za infektivne bolesti Anthony Fauci biti na čelu američke delegacije.

Novi predjsednik će poništiti i neke od Trumpovih najstožijih imigracijskih politika, ukidajući zabranu putovanja iz nekih zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom i prekidajući financiranje izgradnje zida na granicama.

Biden će potpisati izvršne naredbe u Ovalnom uredu u srijedu popodne, potvrdila je to za medije glasnogovornica njegovog ureda Jen Psaki.

Psaki i drugi službenici kabineta novog predsjednika kazali su kako je to samo dio niza odluka kojima će se poništiti Trumpove politike i implementirati obećanja iz Bidenove izborne kampanje.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*