Evropski lideri se sastaju radi razgovora o COVID-19 i vakcinama

Lideri zemalja članica Evropske unije (EU) sastat će se na videokonferenciji kako bi razgovarali o mjerama protiv širenja COVID-19, nabavci i distribuciji vakcina i tome slično.

Lideri će na sastanku koji bi trebao biti održan sutra navečer, razgovarati o koordinaciji poduzetih mjera na sprečavanju širenja zaraze, mjerama protiv nove varijante virusa, testiranjima i strategijama nadzora.

Međutim, očekuje se da glavna tema sastanka bude proizvodnja i distribucija vakcina protiv COVID-19, te sam proces vakcinacije.

Vakcine BioNTecha i Pfizera te Moderne, koje je odobrila EU, stanovništvu se daju od decembra 2020. Očekuje se da će krajem januara odobrenja dobiti i vakcine AstraZenece i Univerziteta Oxford.

Evropska komisija je s dosad šest potpisanih ugovora s proizvođačima došla u poziciju da može naručiti oko 2,3 milijarde doza. Potpisani su ugovori s BioNTech/Pfizerom za 600 miliona, AstraZenecom 400 miliona, Sanofi-GSK 300 miliona, Johnson i Johnson 400 miliona, CureVac 405 miliona i Moderna 160 miliona.

Međutim, upućene su i kritike da se proces vakcinacije u zemljama EU odvija usporeno. Očekuje se da će lideri razgovarati o povećanju proizvodnih kapaciteta vakcina i ubrzanju procesa vakcinacije.

Jedna od tema sastanka trebalo bi biti i davanje potvrde/certifikata onima koji su se vakcinisali. Tačnije, još uvijek nije jasno na koji način će biti uređen ovaj dokument nazvan i ”certifikat o vakcinaciji“, ili ”pasoš vakcinacije“, kakve podatke će sadržavati, kako će se omogućiti obostrano priznavanje, pravna podloga te da li će biti važeći i za treće zemlje.

Cilj certifikata o vakcinaciji koji je u pismu Evropskoj komisiji predložila Grčka, jeste omogućiti osobama koje su se vakcinisale nesmetano putovanje. Međutim, nisu dati jasni odgovori na pitanja kako će se ograničenja o putovanjima odraziti na osobe koje iz zdravstvenih razloga nisu vakcinisane, ili nemaju pristup vakcinama.

Jedno od zasebnih pitanja jeste i da li će certifikat važiti i za one koji su primili vakcine koje nisu odobrene u EU, a ti ljudi žive u zemljama EU.

Evropski zvaničnici smatraju kako je još uvijek rano govoriti o davanju odobrenja osobama koje prime vakcine u zemljama poput Kine i Rusije, te kakve će biti njihove mogućnosti putovanja u EU.

Evropska komisija želi da članice postignu zajednički stav do kraja januara u vezi sa certifikatom o vakcinaciji.

Cilj Evropske komisije je do 1. juna vakcinisati 70 posto odrasle populacije u zemljama EU, te razmatrati o mogućnostima putovanja za osobe koje nemaju taj dokument, uz negativan PCR test.

Evropski zvaničnici izbjegavaju dati vremenski rok o tome kada bi moglo doći do uspostavljanja sistema certifikata o vakcinaciji. EU želi vidjeti kako se mogu povećati kapaciteti proizvodnje vakcina, kako rasporediti veći broj doza i kako će se odvijati kampanja vakcinacije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*