Cimet je zdrav, ali se ne preporučuje svima

Začin koji posipate po vrućem kakau može vam poboljšati zdravlje. Poput kurkume i drugih začina, cimet se već stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini.

Cimet sadrži cinamaldehid, spoj koji začinu daje karakterističan miris i okus, kao i zdrava svojstva. Studije pokazuju da cimet ima antimikrobne, protuupalne, antidijabetičke, antikancerogene i druga značajna djelovanja.

Također, pomaže i kod gubitka kilograma, ali i u borbi s aknama, piše Today.

Dijabetes

Cimet ima značajan utjecaj na šećer u krvi. Dijabetičari koji uzimaju lijekove za kontrolu šećera u krvi trebaju izbjegavati velike količine cimeta. Iako studije pokazuju da cimet može smanjiti šećer u krvi, uzimanje velikih količina može imati negativne efekte.

Razgovarajte sa svojim ljekarom prije nego što uzmete cimet kao dodatak. Korištenje u receptima i posipanje po napitcima sasvim je uredu.

Alergije

Neki ljudi su alergični na cimet ili im izaziva iritacije kože i usta. Ako dođe do iritacije, prestanite koristiti proizvod koji sadrži cimet. Također, kumarin, sastojak koji se nalazi u nekim proizvodima od cimeta, može izazvati probleme s jetrom ako se jede u velikim količinama.

Cimet i gubitak kilograma

Možda ste vidjeli članke koji govore o sposobnosti cimeta da vam pomogne da skinete kilograme. Iako je istina da začin može pomoći u snižavanju glukoze u krvi i pomoći vam da smanjite dodani šećer. Ipak cimet vam neće čarobno pomoći u gubitku kilograma.

Cimet i vaša koža

Stručnjaci za uljepšavanje govorili su o prednostima upotrebe cimet maski za lice. Oni navode da maske s cimetom imaju antibakterijska svojstva i učinkovite su u čišćenju akni ubijanjem bakterija koje ih uzrokuju. Začin ima antibakterijsko djelovanje, ali ga ne upotrebljavajte po cijelom licu, jer može izazvati iritaciju, posebno na osjetljivom području oko usta i očiju.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*