Evropa će u početku dobiti mnogo manje Oxfordovih vakcina od očekivanog

S obzirom na to da evropski regulatori još nisu odobrili upotrebu vakcine koju je proizvela kompanija AstraZeneca u saradnji s Univerzitetom Oxford, iz ove farmaceutske kuće su izvijestili da će u početku Evropljani dobiti manje doza vakcina.Prema podacima Kuriera, Austrija će u prvom tromjesečju 2021. dobiti samo 600.000 doza AstraZenecine i Oxfordove vakcine, umjesto planiranih više od dva miliona.

Zdravstvene vlasti Austrije danas su obaviještene o ovoj velikoj promjeni, nakon videokonferencije s predstavnicima AstreZenece, piše austrijski list.

AstraZeneca u međuvremenu isporučuje svoje vakcine u druge zemlje van EU, što će utjecati na manje isporuke u EU, u trenutku kada evropski regulatori odobre upotrebu ove vakcine. Ovakvo stanje umnogome će poremetiti programe masovne vakcinacije stanovništva evropskih zemalja.

Naprimjer, plan Austrije je da do kraja marta vakciniše sve stanovnike starije od 65 godina. Austrija je naručila 937.950 doza Pfizerove vakcine, 200.000 doza Modernine vakcine i čak 2,16 miliona vakcine koju je proizvela AstraZeneca. Ukoliko dobije samo 600.000 doza od AstraZenece, vakcinacija starije populacije neće biti uspješno provedena u Austriji do kraja marta 2021. godine.

(KLIX.BA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*