Potvrđena optužnica protiv Enesa Salkića zvanog Vrebac zbog ratnog zločina

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Enesa Salkića iz Velike Kladuše, zvanog Vrebac, rođenog 1968. godine, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. u vezi s odredbom iz člana 22. preuzetog KZ SFRJ, saopćilo je to tužilaštvo. 

Osnovano se sumnja da je Salkić za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba  u općini Velika Kladuša između pripadnika 5. Korpusa Armije RBiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, u svojstvu rezervnog policajca Službe javne bezbjednosti Velika Kladuša, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Optužnica Salkića tereti da je 9. augusta 1995.godine, u poslijepodnevnim satima, nakon što se civil Č.S. dobrovoljno javio u Policijsku stanicu i zatvoren u podrumske prostorije, a zatim s oko 30 zatvorenika istog dana sproveden do zgrade Šahovskog kluba u Velikoj Kladuši, i nakon što ih je policija postrojila, Salkić izveo iz stroja Č.S i odveo ga u obližnju prostoriju Šahovskog kluba, naredio mu da legne potrbuške na sto, a zatim ga više puta snažno udarao palicom po cijelom tijelu.

Kada je Č.S. nekoliko puta pokušao da ustane sa stola, padao je na pod dok ga je Salkić  nastavio snažno udarati palicom po prednjem dijelu tijela u predjelu grudi i ruku, a zatim ga ponovo prisilio da ustane i legne na sto te ga nastavio snažno udarati palicom po cijelom tijelu, što je ponovio nekoliko puta. Od tih udaraca je kod Č.S. popucala koža na tijelu, a zatim mu je Salkić naredio da izađe iz prostorije, pa kada je Č.S. krenuo, nekoliko puta ga je snažno udario u donji dio leđa nogom obuvenom u čizmu, nanoseći mu tako snažan fizički bol i duševnu patnju.

U toku augusta 1995. godine, u Velikoj Kladuši, nakon što su pripadnici 5. Korpusa ARBiH lišili slobode civila L.E. i zatvorili u halu firme „Seko“ u krugu privrednog društva Grupex sa drugim pristalicama Autonomne pokrajine Zapadna Bosna i ratnim zarobljenicima, Enes Salkić je ušao u halu i naredio L.E. da krene ispred njega, a zatim ga uveo u susjednu manju prostoriju, naredio mu da stane i stavi ruke na sto, a zatim ga metalnom šipkom dugom oko 1,5 m i debelom oko 5 cm, više puta snažno udario po leđima. Kada je L.E. podigao desnu ruku da zaštiti glavu, snažno ga je udario tom šipkom i slomio mu desnu ruku, a zatim ga oborio na pod i nastavio snažno udarati nogama na kojima su bile čizme u predio leđa i bubrega, od čega je L.E. izgubio svijest. Naneseni su mu snažan fizički bol i duševna patnja.

Osnovanost sumnje da je Enes Salkić zvani Vrebac izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret proizilazi iz mnogobrojnih dokaza koje je Kantonalno tužilaštvo prikupilo tokom istrage, a naročito iz iskaza više svjedoka.

Očekuje se zakazivanje ročišta u Kantonalnom sudu u Bihaću za izjašnjenje optuženog o krivnji. 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*