Pala italijanska Vlada, Conte podnio ostavku

Italijanski premijer Giuseppe Conte predao je ostavku što je njegov taktički potez. Pokušat će sastaviti novu vladu bez Mattea Renzija i formirati novu koaliciju.

Conte je prošle sedmice izgubio apsolutnu većinu u Senatu kada se mlađi partner, stranka Italia Viva na čelu s bivšim premijerom Matteom Renzijem, povukla iz koalicije zbog vladina rješavanja krize s koronavirusom i ekonomske recesije.

Pokušaji privlačenja centrističkih i neovisnih senatora u redove koalicije kako bi popunili rupu koju je ostavio Renzi nisu urodili plodom, a Conteu nije preostalo drugo nego da podnese ostavku i otvori formalnu krizu vlade koja će mu dati više vremena za pronalazak dogovora.

Očekuje se da će predsjednik Sergio Mattarella prihvatiti ostavku i održati brze konsultacije sa stranačkim čelnicima kako bi ispitao političko ozračje.

Ako misli da bi Conte mogao dobiti potrebnu potporu za okupljanje nove administracije, dat će mu nekoliko dana da pokuša finalizirati dogovor i sastaviti novi kabinet.

Međutim, ako ne uspije, Mattarella će morati iznijeti alternativnog kandidata za kojeg se smatra da je sposoban sastaviti izvedivu koaliciju. Ako sve drugo zakaže, morat će sazvati izbore, dvije godine prije roka.

Conte je odvjetnik koji nema izravnu političku pripadnost, ali blizak je najvećoj stranci u parlamentu, Pokretu 5 zvijezda.

Prvi je put došao na vlast 2018. godine nakon što je Pokret 5 zvijezda sklopio neočekivanu koaliciju s krajnje desničarskom Ligom.

Kad se savez razotkrio godinu dana kasnije, ostao je na mjestu čelnika nove administracije koja uključuje Pokret 5 zvijezda i ljevičarske stranke.

Produbljivanje krize odvija se u pozadini pandemije koronavirusa, u kojoj je umrlo više od 85.000 Italijana – što je drugi najveći broj umrlih u Evropi nakon Britanije i šesti na svijetu.

Zdravstvena kriza izazvala je najtežu recesiju u Italiji od Drugoga svjetskog rata, a vlada nastoji sastaviti plan kako najbolje utrošiti oko 200 milijardi eura sredstava Evropske unije za pomoć oporavku ekonomije.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*