Nove kliničke smjernice za liječenje Covid pacijenata

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je u ponedjeljak nove kliničke smjernice za liječenje Covid pacijenata, uključujući i one koji pokazuju trajne simptome i nakon oporavka, savjetujući upotrebu antikoagulansa za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka.

Dijelovi novih smjernica preporučuju Covid pacijentima koji se liječe kod kuće da koriste pulsnu oksimetriju tj. mjerenje razine kisika u krvi, kako bi na vrijeme primijetili eventualno pogoršanje stanja i nastavili tretman u bolnici, poručili su iz ove institucije, prenosi Reuters.

SZO je također preporučila doktorima da pacijente stavljaju potrbuške jer taj položaj omogućava bolji protok kisika.

Govoreći na UN brifingu u Ženevi, glasnogovornica SZO Margaret Harris je kazala kako se pacijentima preporučuje uzimanje manjih doza antikoagulansa kako bi spriječili stvaranje ugrušaka u krvnim sudovima.

“Predlažemo upotrebu manjih a ne većih doza, jer veće doze mogu dovesti do drugih problema”, dodala je.

Harris je također kazala kako nezavisni tim stručnjaka pod SZO vodstvom trenutno boravi u Wuhanu, a trebali bi napustiti karantenu u naredna dva dana kako bi nastavili rad sa kineskim stručnjacima na otkrivanju porijekla virusa.

Odbila je komentirati vijesti o odgodama vakcinacije u Europskoj uniji, kazavši kako nema konkretne podatke o tome, te da je prioritet SZO vakcinacija zdravstvenih radnika u svim zemljama u prvih sto dana ove godine.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*