Zakon o stečaju pred zastupnicima, najviše zamjerki na neograničen rok trajanja postupaka

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH raspravljali su na današnjoj sjednici o Prijedlogu Zakona o stečaju, a trebalo bi da u nastavku sjednice pristupe glasanju. Mersiha Udovčić, stručna savjetnica iz Federalnog ministarstva pravde, predstavila je novi tekst prijedloga kazavši da se privreda našla u teškoj situaciji zbog koronavirusa i da pokušavaju otkloniti probleme koji su u nagovještaju.

“Mi smo u FBiH još uvijek ostali bez ovakvih zakonskih rješenja. Imali smo jednu interresornu radnu grupu i naprvljen je veliki pomak. Osnovno što je prepoznato kao problem jeste kasno otvaranje stečajnog postupka”, rekla je Udovčić.

Navela je kako preduzeća vrlo često nemaju stečajnu masu da zadovolje povjerioce i da stečajni postupak završi onako kako ne bi trebalo.

“Stečaj treba da se otvara na vrijeme, kada imamo stečajne mase iz kojih možemo izvući plan reorganizacije… To nije uređeno u važećem zakonu i najviše problema se, prema našim zapažanjima, zbog toga dešavalo”, istakla je Udovčić.

Napominje kako su odredbe značajno izmijenjene potenciravši odredbe koje se tiču unovčavanja stečajne mase.

“Sve je drugačije riješeno u odnosu na dosadašnje uređenje”, zaključila je Udovčić.

Alma Kratina, zastupnica Demokratske fronte, izjavila je da je Zakon o stečaju vrlo važan i da od ranije rade na njemu.

“Milan Dunović je podnošenjem apelacije uspio da se ispravi najveća nepravda, a to su neustavne odrednice. Danas govorimo o prijedlogu da se isplaćivanja radnika stave u viši isplatni red”, kazala je Kratina.

Napomenula je kako su s budnom pražnjom pratili cijeli proces, kako je predložen obiman tekst i kako su razmijenjena mišljenja sa socijalnim partnerima kako bi se došlo do zaštite radničkih prava.

Jasmina Zubić, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH, izjavila je na sjednici da smo istu priču čuli prije godinu, kada identičan tekst Zakona o stečaju nije dobio podršku.

“Jučer nam je Udruženje poslodavaca FBiH dostavilo 50 amandmana na ovaj zakon. Mi smo u klubu SDP-a prihvatili amandmane kako bi se čula riječ poslodavaca”, rekla je.

Napominje kako je trebalo ozbiljnije razmotriti amandmane Udruženja poslodavaca FBiH.

“Ne želimo imati zakon koji privrednicima neće biti u potpunosti koristan i zato smo uložili ove amandmane”, istakla je Zubić.

Elvir Karajbić, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH, izjavio je da je trebalo da se ograniči rok, odnosno da se utvrdi broj radnji koje stečajni upravnici treba da izvrše u određenom vremenskom roku.

“Predviđeno je da rok za okočanje stečajnog postupka treba da bude godinu ili, u složenim slučajevima, dvije godine. To bi bilo uredu da nemamo stava dva i tri u kojima su predviđene mogućnosti da neograničeno traju”, kazao je Karajbić.

Upozorio je da sada stečajni postupci neograničeno traju i da to javnost ne želi, te da u predloženom tekstu njihova primjedba nije uvažena.

“Ne mogu stečajni upravnici voditi 10 stečajnih postupaka. Nije ograničen broj predmeta koje jedan stečajni upravnik može da vodi. Bilo je intervencija i ništa se nije promijenilo”, istakao je Karajbić.

Zastupnici Naše stranke su poručili da neće podržati Zakon o stečajnom postupku, upozorivši da je zakon ranije skinut s dnevnog reda i da se danas vratio bez ikakvih intervencija.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*