Memorijalni centar Srebrenica: Šest svijeća za šest miliona ubijenih Jevreja u holokaustu

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, danas je na simboličan način ovaj datum obilježen i u Memorijalnom centru Srebrenica. Žrtve genocida u Srebrenici i članovi tima Memorijalnog centra zapalili su šest svijeća u znak sjećanja na šest miliona ubijenih Jevreja u holokaustu.

Tom prilikom je najavljena i izrada Kalendara sjećanja koji će obuhvatiti sve važne datume – kako one vezane za genocid i zločine protiv čovječnosti u ratu 1992.-1995., tako i za važne međunarodne datume kojim se obilježava sjećanja na holokaust i druga masovna stradanja koja su rezultat zločina širom svijeta, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Na današnji dan se sjećamo žrtava holokausta i još jednom upozoravamo na opasnost politika mržnje, diskriminacije i dehumanizacije koje i danas djeluju širom svijeta. Holokaust se nije desio odjednom, već se razvio iz godina politika isključivanja Jevreja i drugih zajednica od nacističkog režima. Na svakom koraku danas vidimo slučajeve antisemitizma, koji su utemeljeni duboko i u ideologiji bijelih supremacista širom svijeta. Ne dozvolimo da se iskra nasilja i mržnje probudi, te prevaziđimo granice rasnih, etničkih i vjerskih podjela u zajedničkom djelovanju da ona toliko puta izgovorena fraza ‘nikada više’ bude nešto više od samo praznih riječi, poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Suljiagić je naglasio da je Memorijalni centar Srebrenica preduzeo aktivnosti kojim se želi uvezati i uspostaviti trajnu saradnju s nekoliko memorijala koji su posvećeni čuvanju sjećanja i istraživanju holokausta.

Rezultat je to projekta “Istina, dijalog, budućnost” koji Memorijalni centar provodi uz podršku Vlade Ujednjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Sarajevu. Cilj ovih aktivnosti je prenos znanja i metodologija istraživanja teških kršenja međunarodnog krivičnog prava, ali i značajnije povezivanje žrtava, njihovih porodica, istraživača i akademske zajednice.

Kada smo prošle godine pokrenuli projekat “Čitanja za Srebrenicu”, u okviru kojeg smo pročitali sva imena ubijenih u genocidu, hazan Sarajevske sinagoge Igor Kožemjakin je bio među prvima koji su se pridružili realizaciji ove ideje. Želimo dati svoj doprinos s naše strane i pokazati posvećenost borbi protiv nekažnjivosti, govora mržnje i diskriminacije. Imamo mnogo toga što možemo da naučimo od institucija koje istražuju holokaust, ali istovremeno je važno da zajedno imamo snagu da djelujemo na borbi protiv antisemitizma i ksenofobije. Također, želimo izraditi jedinstven Kalendar sjećanja u koji će Memorijalni centar ugraditi datume poput Međunarodnog dana sjećanja na holokaust kao dijelom službenih obilježavanja i aktivnosti u toku godine. Zajedno se sjećamo, zajedno pamtimo, važno je da porodice i žrtve to znaju – zaključio je Suljagić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*