BiH ima najlošije zdravstvo u Evropi!

Bosna i Hercegovina zauzela je posljednje mjesto na evropskoj ljestvici po kvalitetu zdravstvene zaštite, navedeno je u izvještaju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa “Euro Health Consumer Index” (EHCI) za 2014. godinu koji je predstavljen jučer u Briselu.

Naša zemlja zauzela je posljednje mjesto od ukupno 37 zemalja, a dobila je 420 od mogućih 1.000 bodova, manje od Albanije, Srbije i Crne Gore! U EHCI-ju su oklijevali da BiH uključe u istraživanje, jer je pristup pouzdanim podacima bio slab.

– Kao zemlja koja je prvi put obuhvaćena Evropskim zdravstvenim potrošačkim indeksom, BiH je zauzela posljednje mjesto zbog zapanjujućeg nedostatka podataka o zdravstvenoj zaštiti. Posljednje mjesto treba da se razumije u sljedećem kontekstu, s istim kvalitetom podataka kao za Albaniju, da bi u slučaju BiH utvrdili veću djelotvornost. Jedan od razloga za sastavljanje EHCI-ja je da se izvrši pritisak na vlasti da bi ozbiljno shvatile pripremu podataka – stoji na službenoj stranici EHCI-ja.

Zbog najlošijeg rejtinga koji smo dobili, BiH su date preporuke za hitno poboljšanje stanja u zdravstvu.

– Na poljima za koja postoje podaci o djelotvornosti, kao što su prevencija, ishodi i obim usluga, izgleda da je BiH na istom nivou kao i njeni susjedi, pa čak i neke članice EU, poput Poljske i Mađarske. Ta slika bi bila bolja ako bi se praćenju podataka dao prioritet. Naravno, glavna korist od boljih podataka nije formalne prirode već se sastoji u pružanju podrške transparentnosti, aktivizmu pacijenata i stalnom poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite, što je teško postići ako se ne zna obavljaju li se prave stvari na pravi način – objasnio je dr. Arne Bjornberg, predsjedavajući EHCI-ja i vođa istraživanja.

Prema izvještaju, na vrhu se našla Holandija sa 898 od maksimalnih 1.000 bodova, a slijede je Švicarska, Norveška, Finska i Danska.

Prilikom prvog istraživanja 2006. godine samo jedna zemlja je dobila više od 800, od maksimalnih 1.000 bodova. U 2014. godini čak je devet takvih, veoma djelotvornih zdravstvenih sistema.

(Dnevni avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*