Danas konstituirajuća sjednica Doma naroda

Izabranim delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas će biti uručena uvjerenja o dodjeljivanju mandata.

Nakon uručivanja uvjerenja o dodjeljivanju mandata delegatima, bit će održana konstituirajuća sjednica Doma naroda PSBiH, kojom bi, u skladu s Poslovnikom, trebao predsjedavati najstariji izabrani prisutni delegat.

Poslovnikom je predviđeno da delegati preuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave.

Na sjednici bi trebali biti osnovana tri kluba delegata konstitutivnih naroda (bošnjački, srpski i hrvatski) te izabran predsjedavajući, prvi i drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

Centralna izborna komisija BiH je potvrdila rezultate posrednih izbora iz Federacije BiH i Republike Srpske za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Federacije BiH u Dom naroda PSBiH iz bošnjačkog naroda izabrani su Sead Kadić, Safet Softić i Halid Genjac iz Stranke demokratske akcije (SDA), Sifet Podžić (Demokratska fronta – DF) i Fahrudin Radončić (Savez za bolju budućnost – SBB).

Iz Federacije BiH u Dom naroda PSBiH iz hrvatskog naroda izabrani su Bariša Čolak, Mario Karamatić, Zdenka Džambas i Ljilja Zovko iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) te Martin Raguž (HDZ 1990).

Za Dom naroda PSBiH iz Republike Srpske izabrani su Nebojša Radmanović i Sredoje Nović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Ognjen Tadić i Darko Babalj iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Dragutin Rodić (Demokratski narodni savez – DNS).

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*