Majke Srebrenice: Najveći Inzkov rezultat bio bi Zakon o zabrani negiranja genocida

Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” i Udruženje žrtava i svjedoka genocida pružili su podršku visokom predstavniku Valentinu Inzku nakon njegovog zahtjeva NSRS-u da oduzme priznanja osuđenim ratnim zločincima.

Istakli su da bi Inzkov najveći rezultat bio Zakon o zabrani negiranja genocida.

U saopćenju navode da se prateći rad visokog predstavnika u BiH, od njegovog dolaska pa do danas, mora istaći upornost i kontinuitet prozivanja svi onih koji su rušili ustavni poredak BiH.

“Svi izvještaji visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN-a, izazivali su pravu paniku kod negatora genocida. Nisu se ustručavali da Valentina Inzka nazivaju pogrdnim imenima, da ga nazivaju zločincem”, stoji u saopćenju.

Ističu da je podrška međunarodne zajednice u prethodnom periodu izostala, pa samim tim Valentin Inzko nije imao podršku za donošenje snažnijih odluka.

“U posljednje vrijeme došlo je do značajnije podrške međunarodne zajednice. Očito je da su silni izvještaji Vijeću sigurnosti došli do onih koji odlučuju. Skidanje ploče sa studentskog doma na Palama, zahtjev Skupštini RS-a da oduzme priznanja presuđenim ratnim zločincima i na kraju podrška generalnog sekretara UN-a je dovoljan znak da je došlo konačno vrijeme da gospodin Inzko u što kraćem vremenu proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida.To bi svako bio najveći rezultat rada visokog predstavnika u BiH”, poručili su ističući da daju punu podršku visokom predstavniku na do sada urađenom, te ga pozivaju da proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida.

(RTv7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*