Američka ambasadorica sastala se s članovima Kolegija Parlamenta BiH

Novoimenovana ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Elizabeth Cormack sastala se danas u nastupnoj posjeti s članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajućim Šefikom Džaferovićem i njegovim zamjenicima Borjanom Krišto i Mladenom Bosićem.

Kako je saopćeno iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH, zahvaljujući za sve što su SAD učinile u procesu uspostave mira i posljeratnog razvoja BiH i poželjevši ambasadorici Cormack uspješan rad u BiH, predsjedavajući Džaferović je istaknuo da je interes svih naroda i građana BiH da se što prije otklone zastoji koji ne dozvoljavaju podizanje nivoa životnog standarda i nastavak puta ka Evropskoj uniji i članstvu u NATO.

U tom kontekstu je kao veliku šansu koju ne bi trebalo propustiti naglasio aktuelnu inicijativu EU i izrazio optimizam da će ona uskoro biti potpisana.

Na taj način, na snagu će stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju a do kraja ove godine BiH bi uz ispunjenje drugih uvjeta, mogla predati kredibilnu prijavu za kandidatski status u EU.

Predsjedavajući Predstavničkog doma rekao je i da očekuje vrlo brzu uspostavu vlasti na nivou Federacije BiH koja je u uskoj vezi sa završetkom procesa imenovanja mandatara i članova Vijeća ministara.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*