Husein ef. Kavazović: Onima koji odu da ubijaju u bijelom svijetu treba oduzeti državljanstvo BiH

Bosanskohercegovačkim državljanima koji odu da se bore na stranim ratištima treba oduzeti državljanstvo, jer krše zakone ove države, izjavio je u razgovoru za “Dnevni avaz” reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

On je istakao da incidente koji se dovode u vezu s pojedincima radikalnijih uvjerenja ne treba potcjenjivati.

– Ne znam za konkretne slučajeve i ne znam uopće koliki je broj onih koji bivaju vrbovani da bi iz BiH odlazili na ratišta. O tom procesu apsolutno ništa ne znam, ali smatram da bi država trebala oduzimati državljanstvo onima koji su otišli na tuđa ratišta da vode ratove u ime drugih država. Toga sam stava jer oni ne poštuju zakone ove zemlje, a onaj koji ne poštuje zakone ove zemlje treba snositi sankcije i posljedice tog nepoštivanja. Podržavam ove glasove koji se čuju u Evropi, koji, također, kažu da onima koji su otišli da ubijaju tamo negdje u bijelom svijetu, treba oduzeti državljanstvo zemlje iz koje su otišli. – kazao je reis Kavazović.

Po njegovim riječima, time bi država zauzela jasan stav i poslala vrlo jasnu poruku da će oni koji imaju namjeru činiti takva zlodjela biti najstrožije sankcionisani.

Upitan imaju li građani BiH razloga za brigu za vlastitu sigurnost, s obzirom na nedavne incidente kao što su ometanje džuma-namaza u Sarajevu i niz napada na imame poput Selvedina ef.Beganovića, reis Kavazović je rekao da misli da, inače, taj problem nije samo vezan uz BiH.

– On je problem koji je vezan i uz zemlje Bliskog istoka, ali i cijelu Evropu. Ovo je događaj koji je drastično težak, ali nas obavezuje da sigurnosnim pitanjima kao društvo i država pozitivnije pristupimo, odnosno da ova pitanja riješimo. Nije dobro, naravno, ni potcjenjivati ove probleme, ali ih nije dobro ni napuhavati, jer i jedan i drugi način tretiranja tog problema mogu dati negativne posljedice. Ovo je za svaku osudu i treba osuditi ono što nije primjereno ponašanje, ali se nadam da ćemo svi doprinositi smirivanju strasti u vezi s tim pitanjem. Državni organi trebaju raditi svoj posao ne čekajući da im to neko nalaže. Oni su formirani i plaćeni od društva da rade svoj posao onako kako bi trebali – kazao je on.

Govoreći na kraju o onima koji sve posmatraju na drugačiji način, odnosno često generaliziraju i etiketiraju muslimane kao teroriste, rekao je da se o zlonamjernih ljudi i onih koji imaju zlu namjeru prema muslimanima “ne možemo zaštititi”.

– Oni polaze s namjerom da muslimanima nanesu štetu. Dobronamjernim ljudima trebamo uvijek pojašnjavati. Možda nedovoljno pojašnjavamo svoje stavove poput različitih pitanja koja mogu biti teološke naravi, sigurnosne, filozofske naravi i tako dalje – zaključio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.
(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*