Uvozom u 2020. godini u BiH napravljen deficit veći od 6 milijardi KM

Udruženje “Kupujmo i koristimo domaće” danas je prezentovalo kampanju “Kupujmo domaće 2021”. Nadaju se da će se što više firmi i građana uključiti kako bi se smanjio deficit zbog uvoza koji je u 2020. godini bio veći od 6 milijardi KM.

Prema podacima ovog udruženja, na uvoz mesa i mesnih prerađevina deficit je veći od 200 miliona KM, uvozom mlijeka i mliječnih proizvoda poroizveli smo deficit veći do 60 miliona KM, a uvozom vode stvorili deficit veći od 100 miliona KM.

“Možemo i bez uvoznog barem za one stvari koje sami proizvodimo. U posljednjih 20 dana pokrenuli smo iznošenje podataka vezano za ono što sami proizvodimo, a riječ je o stvarima koje su kvalitetnije u odnosu na uvezene. Krajnje je vrijeme da nešto promijenimo, svi želimo živjeti bolje”, kazao je predsjednik Udruženja Admir Kapo.

Smatraju da je kupovina domaćih proizvoda i korištenje usluga naših firmi najbrži način da se poboljša ekonomski standard.

“Svaka država bazira svoju ekonomiju na resurima koje prosjeduje. Mi možemo da ne uvezemo kap vode, imamo resurse za razvoj mliječne industrije, kao i za razvoj industrije mesa i mesnih prerađevina. Generalno 70 posto stvari koje svakodnevno koristimo imamo mogućnost da razvijamo, otvaramo nova radna mjesta, koristimo proizvode i ostavljamo novac u BiH”, rekao je Kapo.

Da je kupovina domaćih proizvoda itekako značajna, potvrđuju i iz firme Crystal Ice iz Prozora, koja se bavi proizvodnjom leda i sladoleda.

“Možemo proizvesti proizvode evropskog i svjetskog ranga, a dobar kvalite uvijek nađe put do kupca. Kupovina domaćih proizvoda znači više zapošljavanja, veće prihode i pune budžete. Potrebna je i podrška države i lokalne zajednice”, kaže Fahro Dželilović iz firme Crystal Ice, koja tek ove goinn očekuje ekspanziju na tržištu BiH.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*