Do kraja mjeseca Javni poziv za Programe zapošljavanja, za TK izdvojeno oko sedam miliona KM

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje (FZZZ) svake godine realizuje programe sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja. FZZZ je u ovu svrhu za Tuzlanski kanton za 2021. godinu izdvojio oko sedam miliona KM.

Za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja planirana su sredstva od oko četiri miliona i 500 hiljada KM, a riječ je o mjerama zapošljavanja: “Tvoja prilika”, koji se odnosi na prvo radno iskustvo za mlade osobe starosne dobi do 30 godina i Sufinansiranje zapošljavanja osoba s radnim iskustvom starosne dobi do 35 godina, zatim “Zapošljavanje žena“, ”Prilika za sve”, “Doprinosi 500”, “Zapošljavanje demobilisanih boraca”, “Periodično/sezonsko zapošljavanja”, “Nova prilika”, “Javni radovi i pomoć potrebnima”, “Tražim poslodavca” i “Služba u saradnji sa poslodavcima”.

Za realizaciju Programa sufinansiranja samozapošljavanja, odnosno Start up, planirana su sredstva od oko dva miliona i 350 hiljada KM. Mjere zapošljavanja na koje će moći aplicirati zainteresovani za pokretanje samostalne djelatnosti su: “Poduzetništvo za mlade”, “Poduzetništvo za žene”, “Poduzetništvo za sve”, “Poduzetništvo za demobilizirane branitelje”, “Druga prilika”.

  • U programima za 2021. godinu postoji i jedna novina, a riječ je o mjeri “Doprinosi 500”. Naime, kroz ranije programe na ovu mjeru nisu mogle aplicirati zdravstvene ustanove, ali zbog pandemije koronavirusa i izražene potrebe za zapošljavanje zdravstvenih radnika, Federalni zavod za zapošljavanje je u Programu sufinansiranja zapošljavanja za 2021. godinu omogućio apliciranje i zdravstvenih ustanova na mjeru “Doprinosi 500” – izjavila je Feni direktorica Službe za zapošljavanje TK Edina Isaković.

Programi za zapošljavanje su namijenjeni poslodavcima s područja TK i nezaposlenim osobama koje su registrovane na evidenciji Službe za zapošljavanje TK, a objava Javnnog poziva planirana je za kraj februara ili početak marta.

U 2020. godini u okviru ovih programa zaposlene su 1003 osobe, pokrenuto je 279 malih biznisa, kroz koje je zaposleno ukupno 337 osoba.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*