Sindikat BiH upozorava na potrebu donošenja zakona o zaštiti zdravlja na radu

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, bez obzira na to što zvanični rezultati istrage o pogibiji radnika Famus- gradnja3“ u centru Sarajeva, još nisu objavljeni, izražava saučešće porodicama radnika i ukazuje na pogubnost nedonošenja zakona o zaštiti zdravlja na radu.

Novi zakon o zaštiti zdravlja na radu čije donošenje Savez samostalnih sindikata BiH uporno traži godinama i u čijoj je izradi najdirektnije učestvovao u formi nacrta stoji u ladicama organa vlasti još od 2008. godine. Poslodavci ističu da je taj zakon neprihvatljiv jer njegova provedba iziskuje finansijska sredstva. Pitamo se koliko koštaju životi radnika – građevinara, rudara, hemičara, metalaca…… i koliko radnika treba da pogine, povrijedi se ili razboli zbog nedonošenja adekvatnog zakona i nepreduzimanja, makar onih mjera zaštite koje postoje u određenim drugim zakonima, navode iz Sindikata BiH.

Sindikat BiH upozorava da iako poginuli radnici u centru Sarajeva nisu članovi Saveza samostalnih sindikata BiH jer u takvim privatnim firmama često radnici ne smiju organizovati sindikat morale su biti preduzete sve mjere zaštite da bi se sačuvali njihovi životi, saopćila je Služba za informiranje Sindikata BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*