U SAD-u umrla žena, transplantirali joj pluća zaražena koronavirusom

Liječnici iz Michigana potvrdili su da je pacijentica kojoj su krajem prošle godine transplantirana pluća nakon dva mjeseca umrla jer je naknadno utvrđeno da je donor bio zaražen novim koronavirusom, iako su prvi testovi pokazali da je negativan na SARS-CoV-2, javio je NBC.

Medicinski fakultet Sveučilišta Michigan navodi da bi to mogao biti prvi dokazani slučaj covida-19 u Americi uslijed zaraze virusom preko organa za transplantaciju.

Kirurg koji je obrađivao pluća donora također se  zarazio i obolio, no uspio se oporaviti.

Čini se da s radi o izoliranom slučaju, jedinom potvrđenom u gotovo 40.000 transplantacija obavljenih u SAD-u 2020.

Liječnik Daniel Kaul, voditelj odjela za transplantaciju, je rekao da su sve pretrage koje se inače rade, uključujući i pacijenta i donora, napravljene te da su testovi na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje bolest covid-19, bili negativni.

Nakon ovog slučaja, dr. Kaul poziva na još detaljnije pretrage donora, ističući da je osim uzoraka iz nosa i grla potrebno testirati uzorke uzete iz najdubljih dijelova plućnih krila.

“Sigurno ne bismo upotrijebili ta pluća da smo imali pozitivan test na covid-19”, rekao je Kaul.

Pluća su bila uzeta od žene koja je poginula u prometnoj nesreći i transplantirana ženi koja je patila od kronične opstruktivne bolesti pluća. Operacija je izvedena u Sveučilišnoj bolnici u Ann Arboru.

Tri dana nakon operacije, primateljica organa je razvila groznicu, krvi tlak je pao i sve je teže disala. Snimke su pokazale infekciju pluća. Kako joj se stanje pogoršavalo, došlo je do sepse i srčanih problema.

Liječnici su odlučili ponoviti test na SARS-CoV-2. Uzorci iz pluća su pokazali pozitivan rezultat, no liječnike je mučilo podrijetlo infekcije jer nisu bili sigurni tko je prvotno bio zaražen, primateljica ili davateljica organa.

Testiranje uzorka sačuvane tekućine iz pluća donora također je dalo pozitivan rezultat, a genetski ‘screening’ je otkrio da je primateljicu organa i liječnika koji je obrađivao pluća zarazio donor.

Stanje pacijentice se još više pogoršalo, došlo je do zatajenja više organa, primijenjena je sva poznata terapija, uključujući remdesivir i krvnu plazmu od ljudi koji su se oporavili od koronavirusa, a na kraju je stavljena na ECMO uređaj. No, sve je bilo uzalud i pacijentica je preminula 61 dan nakon transplantacije.

(RTV7/Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*