Turković: Preko IPA fondova dolazi nam 100.000 vakcina, za direktnu kupovinu niko se nije usudio

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je nakon sjednice Vijeća ministara BiH govorila o nabavci vakcina i početku vakcinacije protiv koronavirusa na području FBiH.

Turković je odmah na početku naglasila da se i dalje čeka početak vakcinacije u FBiH te istakla da su vlasti sve željele odraditi perfektno kada je riječ o nabavci, poučeni iskustvom afere “Respiratori“.

“Očigledno da su druge zemlje bile mnogo agresivnije, poslije priče o respiratorima malo ko bi imao hrabrosti da uđe u proces privatne nabavke i potpisivanje privatnih ugovora i svi su htjeli da bude perfektno administrativno razrađeno”, navela je Turković.

Turković je potcrtala da su državne vlasti učinile sve što je bilo potrebno, a riječ je o osiguravanju hladnog lanca za pohranjivanje Pfizerove vakcine te da je naša država izvršila uplatu za vakcine.

“Taj dio poslova je apsolutno zadovoljen, kao i hladni lanac i sve ono što se priča da nema preduslova, nije tačno. Isplatili smo iznose koji su potrebni i krivica je na dobavljačima, tu su COVAX i Pfizer i tu su procesi bili usporeniji nego je bilo očekivano. Sve radnje su završene, sve je pripremljeno kada je riječ o BiH”, kazala je Turković.

Dodala je da se osim COVAX mehanizma očekuje i dolazak 100.000 doza vakcina u narednim danima čije plaćanje će biti putem IPA fondova.

“Preduslovi su da oni koji su obećali izvrše to i Austrija je zadužena za BiH kada je riječ o vakcinama iz IPA fonda. Mi smo postupili administrativno i profesionalno, sve je učinjeno, na nama je samo da ih primimo i da počne vakcinacija. Mimo COVAX-a postoji dogovor u EU da se koordinira nabavka iz IPA fondova i očekujemo u toku narednih dana količinu od 100.000 vakcina i da bi tada trebala početi vakcinacija”, pojasnila je Turković.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*